Епископ Милутин на концерту Рифеј-а: „Ваша молитва је вапај Богу“

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин присуствовао је у недељу 3. новембра наступу оркестра руских народних инструмената уралског федералног Универзитета из Јекатеринбурга „Рифеј“ уз пратећи уметнички програм Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“. Концерт је одржан у Центру за културу Ваљево, а Владика Милутин је у свом говору подсетио на вишевековне дубоке братске односе руског и српског народа, признајући да је руско православље посебно. „Ваша је молитва вапај Богу! То знам јер сам више пута био у Русији“, рекао је Владика Милутин, додавши да му је било велико задовољство да буде на концерту. „Дивно је видети вашу душу и нека Господ поживи Русију! Живеле Русија и Србија“, закључио је ваљевски архијереј.

Том приликом руски уметници су извели 14 народних песама, претежно их свирајући на традиционалан начин, попут „Каљинке“, док су поједине нумере свирали у савременом аранжману. Наступ досеже посебну атракцију ради специфичних жичаних, типично руских, инструмената, попут балалајке, затим бајана, контрабас балалајке и домра. Да воле српски народ и да радо долазе у Србије, показује и њихова емотивна изведба песме „Тамо далеко“.

Благодаримо протонамеснику Слободану Алексићу на звучним записима са концерта Рифеј-а и Абрашевића у Центру за културу Ваљево. Детаљније о концерту на https://www.eparhijavaljevska.rs/index.php/2019/11/03/episkop-milutin-na-koncertu-ruskog-orkestra-rifej-u-centru-za-kulturu/ .