Патријарх Иринеј на трпези љубави о Епископу Милутину: Богу хвала на таквој личности!

После Свете Архијерејске Литургије и парастоса који су служени у Храму Васкрсења Христовог поводом шест месеци од упокојења блажене успомене Епископа ваљевског Милутина, у Епархијском дому приређена је трпеза љубави на којој је домаћин, Епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске Лаврентије, истакао да је више деценија провео са почившим Владиком Милутином, те да је сваки сусрет са њим за њега био празник. „Пленио је својом духовношћу и искреношћу. Чврсто верујем да је он овде међу нама“, рекао је Владика Лаврентије, пожелевши да Господ српски народ дарује са више личности попут Епископа Милутина, вољеног међу свештенством и међу народом.

Епископ Лаврентије, захваљујући се свим архијерејима који су служили Свету Литургију у Храму Васкрсења Христовог, даривао их је пригодним поклонима, док је Сватјејшем Патријарху Иринеју поклонио икону Светог Николаја Српског. „Мислим и делим мишљење многих да је Свети Владика Николај највећа личност после Светог Саве и да његово време долази“, истакао је у обраћању српски Патријарх који је за Владику Милутина рекао да је човек пун врлина. „Живео је хришћанским животом. Богу хвала на таквој личности“, додао је првојерарх СПЦ.

Протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског, захваљујући се свим архијерејима на доласку у Ваљевo, патријарху Иринеју је поклонио икону Светог Николаја Српског, захваљујући му што је Епископа Лаврентија поставио за администратора Епархије ваљевске, с обзиром да Владика Лаврентије познаје већину свештеника и монаха, као и да је многе од њих рукоположио. За почившег Епископа Милутина, отац Филип је рекао: „Ако постоји јака и моћна локомотива која вуче своје вагоне напред, то је био Владика Милутин“.

Након оца Филипа, Епископ Лаврентије се још једном захвалио свим архијерејима који су служили Свету Литургију, посебно помињући Епископа бачког Иринеја за кога је рекао да je човек дисциплине и реда.

Поред архијереја, монаштва и свештенства, на ручку су били представници државних и локалних власти којима се Владика Лаврентије такође захвалио на доласку. Посебно је поменуо др Милету Радојевића, директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, затим Валерија Бриљова, амбасадора Белорусије у Србији и доброг пријатеља Владике Милутина, као и градоначелника града Ваљева – Лазара Гојковића. Први човек града на Колубари у свом обраћању рекао је да није познавао Владику Милутина, али да је сабрање у Храму Васкрсења Христовог показало колико је Епископ Милутин био велики човек. Поред представника државних и локалних власти, на ручку су били родбина, пријатељи Епископа Милутина, као и истакнути привредници и културни посленици Ваљева.