Божићни празници у Саборном Храму

Празници посвећени Рођењу Господа Исуса Христа молитвено и литургијски су прослављени у Храму Васкрсења Христовог. Вечерње богослужење на Бадњи служило је свештено братство, на челу са архијерејским замеником протонамесником Филипом Јаковљевићем. Први пут међу молитве које се у оквиру ове службе приносе унета је и посебна јектенија за здравље лекара и свих медицинских прегалаца, који се у доба пандемије вируса корона штедро и посвећено боре за спасење живота и оздрављење свих овом болешћу уневољених. Након вечерње службе освећен је бадњак, који је потом наложен на платоу испред храма. Поучивши о великом историјском догађају какав је Рођење Богомладенца Христа, у празничној проповеди протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског, осврнуо се на речи Светог Владике Николаја „да се Христос рађа у пећини, зато што свет представља тамну пећину и Својим рођењем је обасјава.“ У богослужењу у саборном храму учествовао је и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић. Беседу оца Филипа забележила Јадранка Јанковић.

На Божић су служене две Свете Литургије у Саборном Храму, где су читане Божићне посланице СПЦ. Поноћном Литургијом је началствовао протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског, док је друго литургијско сабрање предводио јереј Дејан Трипковић.
Другог дана Божића, на празник Сабора Пресвете Богородице, Свету Литургију је служио протонамесник Филип Јаковљевић, док је беседио протонамесник Живојин Кнежевић, старешина Храма. У ове дане Божића, требало би да се сетимо те велике тајне и помолимо се оној, која је послужила тајни спасења – Пречистој Богородици. Она је већ две хиљаде година наша заштитница, закључио је протонамесник Живојин Кнежевић, уз молитву да нас њеним посредништвом Господ чува у векове. Беседу оца Живојина забележила Јадранка Јанковић.

Трећег дана Божића, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана Светом Литургијом је началствовао јереј Душан Ђаковић, клирик Епархије рашко-призренске уз саслужење протођакона Бранимира Терзића. Велики број верника, међу којима је било свечара, молитвено је учествовао у богослужењу.