Патријарх Порфирије: Господ не функционише по логици овог света!

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у Недељу о митару и фарисеју 21. фебруара 2021. године, у Храму Светог Саве на Врачару. Његовој Светости Патирјарху Порфирију саслуживали су Епископи источно – амерички Г. Иринеј (Добријевић), пакрачко – славонски Јован, далматински Г. Никодим, осечкопољски и барањски Г. Херувим, ремезијански Г. Стефан и мохачки Исихије викар Епископа бачког Г. Иринеја. „Јеванђеље Христово је сво у парадоксу. Зато што је сам Господ сав потпуно парадоксалан. Шта то значи? То значи да Он не функционише по логици овога света, по логици људској, уколико је она одвојена од благодати Божије. Отуда је вера хришћанска, вера Православна, сва у парадоксима“, истакао је Патријарх Порфирије на почетку своје омилије на Јевнађељско зачало о царинику и фарисеју. „Данашња прича нам открива парадокс закона Божијег у овоме свету и парадокс Његовог односа према критеријума овога света“, додао је Сватјејши.

Након Свете Литургије Патријарх Порфирије се обратио верном народу са молбом да се као Хришћани придржавамо, колико можемо, мера против пандемије, те да на тај начин пројавимо Хришћанске врлине послушности, смирености и да не искушавамо Господа Бога. Патријарх Порфирије је додао и да се страха од избора за Патријарха ослободио тек у заједници Причешћа са верним народом док је дечији хор Храма Светог Саве певао.

На крају Патријарх Порфирије је одслужио помен блаженопочившем Патријарху Иринеју и напоменуо да ће се потрудити да свим претходним патријарсима одслужи помен на њиховим гробовима.

Извор: Радио „Слово љубве“