Специјал Радија Источник у част блаженоуснулог Епископа Атанасија

Речи пастира за наше дане

Блаженоуснули умировљени Епископ захумско – херцеговачки др Атанасије (Јевтић) оставио је дубоке трагове у духовном животу верног народа ваљевског краја, у ком се духовно родио крај Преподобног Јустина Ћелијског, чији је био један од духовних синова и настављача његовог пастирског пута. Владика Атанасије био је човек храбре и мудре речи, свестрани интелектуалац, чију су пажњу, поред богословских, чиниле и теме из историје српског народа и друштвеног живота данашњег времена. Одважно и језгровито је расуђивао, инспиришући своје савременике, нарочито оне млађих генерација, да своје биће открију и уграде га у вери Светог Саве, да сагледају узвишеност Косовског завета и, ма где да их овоземаљски путеви одведу, не забораве  да следе онај који води у царство небеско. Ваљевци и сви намерници у манастиру Ћелије често су га могли слушати на празник Благовести – дан рођења и земаљске кончине Аве Јустина. Последње благовештењско слово Владика Атанасије у Ћелијама је изговорио лета Господњег 2019.

Преподобни Отац Јустин гајио је неизмерно поштовање према Светом Владики Николају, о чему сведочи обиље лепих речи које је о њему изговорио, посебно приликом служења му помена у тешким и смутним временима, када се и на само изговарање имена Лелићког Златоуста гледало са подозрењем. Ученик Оца Јустина, Владика Атанасије такође је Светог Владику Николаја описао најлепшим речима, које би требало пажљиво слушати и памтити. У прилог томе говори и предавање одржано у Краљеву лета Господњег 2001. Дакле, две године пре уношења његовог имена у календар светих Српске Православне Цркве. Благодаримо Радију Светигора на аудио запису овог предавања https://svetigora.com/katedra-vladika-atanasije-jevtic-o-svetom-vladiki-nikolaju-2/?doing_wp_cron=1614944698.6287569999694824218750 . Света српска земља Косово и Метохија од раних црноризачких година била је и остала у срцу Владике Атанасија. „Опстаћемо на Косову“, порука је беседе изговорене на Газиместану на Видовдан лета Господњег 2018. Забележио главни и одговорни уредник Радија Источник протонамесник Слободан Алексић.

Једна од тема које је Епископ Атанасије, будући одличан познавалац, расветлио и опомињуће о њима говорио јесте страдање Цркве у доба комунизма. Благодарећи Радију Светигори, доносимо једно од његових предавања о овој теми, које је одржано у Београду 2013. године https://svetigora.com/katedra-vladika-atanasije-jevtic-stradanje-crkve-od-komunista/ . Блаженоуснули Епископ Атанасије и блаженопочивши Митрополит Амфилохије узрастали су и стасавали крај богомудрог Оца Јустина Ћелијског. По његовом благослову школовали су се на Богословском факултету универзитета у Атини, предавали на другим високошколским установама, писали бројна дела, обнављали светиње и духовност српског народа. Земаљска кончина Митрополита Амфилохија растужила је велики број људи широм света. Приликом опела, а потом и четрдесетодневног помена Владика Атанасије упутио је дирљиве речи свом вишедеценијском у Христу брату и сатруднику на њиви Господњој.

Радио Источник · 06.12.20. Беседа Еп. Атанасија Јевтића, Подгорица</div
Везу са Косовом и Метохијом Владика Атанасије Јевтић одржавао је, поред осталог, и редовним посетама Богословији „Светих Кирила и Методија“, где је ученицима држао предавања. Благодарећи Радију Светигора доносимо једно од њих, одржано 29. априла 2018. године. Предавање носи назив „Апостол Павле, Отац Јустин – тело Христово, Црква, Евхаристија“.

Будући да се ближимо почетку Великог Часног поста, свакако је вредно пажње расуђивање блаженоуснулог Епископа Атанасија о велики сведоцима Васкресења Христовог – Светом Симеону Новом Богослову, Светом Григорију Двојеслову и Светом Јовану Лествичнику. Ово предавање Владика Атанасије је одржао у  крипти Храма Васкрсења Христовог у Подгорици 2013. године.
http://www.slovoljubve.com/cir/ArhivaEmisijaview.asp?ID=4776
Вечнаја памјат и срећан пут у Царство небеско Епископу Атанасију!