Хиротонија Епископа марчанског Саве, викара Патријарха српског, присуствовао Епископ Исихије

Његовa Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 3. октобра 2021. године у Саборном храму Светог Саве у Београду светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Саве (Бундала) у чин Епископа марчанског, викара Патријарха српског. Његовој Светости саслуживали су бројни архијереји међу којима је био и Епископ ваљевски Исихије. Свечаном чину хиротоније, поред породице и пријатеља владике Саве из Кришковаца, Српца и Загреба, многобројног свештенства и монаштва из више епархија Српске Православне Цркве и сарадника из Патријаршије српске, присуствовали су представници власти Републике Српске, игуман хиландарски архимандрит Методије, старац Никодим из светогорског манастира Светог Павла, гости из Антиохијске Патријаршије и Московске Патријаршије, Надбискуп београдски Станислав Хочевар, представници традиционалних цркава и верских заједница, чланови дипломатског кора и угледне личности из културног и јавног живота Србије. Уручујући епископу Сави архијерејски жезал Патријарх Порфирије му је упутио поуку о узвишености епископског служења у Цркви, док је у приступној беседи Епископ Сава истакао да ће се трудити да буде „војник, атлета и трудбеник у Духу Светоме“. „Само таквим вршењем службе испуњавају се највеће заповести Христове о љубави према Господу Богу која не штеди срца, душе, ума и снаге, као и о љубави према ближњем која не жали сопствени живот. Те две заповести биће програм и моје службе“, закључио је Епископ Сава.
Подсећамо, наречење новоизабраног Епископа марчанског Саве било је у суботу 2. октобра у храму Светог Архангела Михаила у Београду, у чему је молитвено учествовао и Епископ ваљевски Исихије.
Из техничких разлога није могуће емитовати беседе Патријарха Порфирија и Епископа Саве, али се оне могу прочитати на званичној интернет страници СПЦ. Више о Епископу Сави можете чути и из разговора који смо водили са његовим колегом са Богословског факултета и пријатељем Ненадом Стојановићем, професором Карловачке богословије http://radioistocnik.info/2021/10/01/u-nedelju-hirotonija-izabranog-episkopa-marcanskog-save/ .