Епископ Исихије на Михољдан у Јошеви: Разапнимо своје страсти на Крст!

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Исихије је на празник Светог Киријака Отшелника, служио Свету архијерејску литургију у цркви посвећеној овом Божјем угоднику у селу Јошева, у посавском намесништву. Беседећи о светитељу који је био висок и снажан стасом, иако је јео само зеље, и који је живео више од 100 година, Владика је истакао да је Свети Киријак имао посебне дарове, те да се он молио пламеном молитвом за читав свет, и да захваљујући таквим подвижницима опстаје људски род иако је сав огрезао у греху. Свети Киријак је био преподобни, што значи да се уподобио у Богу. „Позвани смо да страсти своје које су погрешно искоришћене, разапнемо на Крст“, рекао је Преосвећени који је навео данашњег светитеља као идеалан пример онога који тело и све грешно у њему одбацује. Владика је честитао славу цркви у Јошеви, истакавши да је некад потребно да се као Свети Киријак, склонимо од овоземаљских пошасти и да узмемо Свето писмо у руке, не бисмо ли се смирили и ум и срце предали Господу.

На крају Литургије, Владика је још једном честитао славу оцу Слађану, пароху цркве, као и свечарима који Михољдан славе као крсно име.

Беседу Епископа Исихија можете погледати и послушати и на јутјуб каналу радија „Источник“ https://www.youtube.com/watch?v=X79ToLD2EFY.