Литија са моштима Светог Николаја

Да верни народ Епархије ваљевске жели да се сложи, обожи и умножи, показала је величанствена литија са моштима Светог Владике Николаја, уприличена у среду 24. маја, на Оданије Васкрса и на празник Светих Кирила и Методија. Од Храма Покрова Пресвете Богородице до Храма Васкрсења Христовог, централним ваљевским улицама ишла је поворка на чијем челу је био Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије. Том приликом су пронете мошти лелићког златоуста, које ће у четвртак 25. маја на Вазнесење Господње бити на челу Спасовданске литије у Београду. Поред многобројних свештенослужитеља и верника, у литији су били Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и Епископ војни; капетан Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник; представници Министарства одбране на челу са државним секретаром г. Немањом Старовићем, челници градске власти са градоначелником Лазаром Гојковићем, припадници војске и полиције, бројна Културно-уметничка друштава, здравствени и просветни радници, ученици – уједињени сви у молитвама, за мир у нама и међу нама, за пострадалу децу и младе, за сву децу… Хор свештеника и богослова и учесници литије певали су Тропар Светом Николају, као и песме из његове Духовне лире. Да наше православље није имало речитијег говорника од Светог Николаја, да је он наш заступник пред Богом, затим молитвеник, учитељ покајања и правоживља, истакао је Владика Исихије у проповеди после одлсуженог Акатиста светитељу у Саборном Храму Васкрсења Христовог. Нико као он није упозоравао на непријатеље које прете српском народу и смућују га.

Напослетку, Епископ Исихије је подсетио да се данас навршава и двадесет година од проглашења Светог Николаја светитељем, прочитавши и његову молитву Гоподу за умножење љубави.
Након Акатиста мошти су испраћене за српску престоницу, а Епархија ваљевска посебну захвалност дугује Архиепископији београдско-карловачкој и Министарству одбране и војске Србије који су свесрдно помогли у организацији ове литије.
Детаљније на интернет страници Епархије ваљевске, као и на YouTube каналу радија „Источник“.