Прва књига Мојсијева Седмице средопосне за уторак 21. март лета Господњег 2023.

Прва књига Мојсијева (9,8-17)
И рече Бог Ноју и синовима његовим с њим, говорећи: 9. „А ја ево постављам завет свој с вама и с вашим семеном након вас, 10. и са свим животињама, што су с вама од птица, од стоке и од свега зверја земаљскога што је с вама, са свачим што је изашло из ковчега, и са свим зверјем земаљским. 11. Постављам завет свој с вама, те од сада неће ниједно тело погинути од потопа, нити ће више бити потопа да затре земљу.” 12. И рече Бог: „Ево знак завета који постављам између себе и вас и сваке живе твари, која је с вама до века: 13. „Метнуо сам дугу своју у облаке, да буде знак завета између мене и земље. 14. Па кад облаке навучем на земљу, видеће се дуга у облацима, 15. и опоменућу се завета свог који је између мене и вас и сваке душе живе у сваком телу, и неће више бити од воде потопа да затре свако тело. 16. Дуга ће бити у облацима, па ћу је погледати, и опоменућу се вечнога завета између Бога и сваке душе живе у сваком телу које је на земљи.” 17. И рече Бог Ноју: „То је знак завета који сам учинио између себе и свакога тела на земљи.”

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Крштење је, по апостолу Петру, обећање добре савести (1.Пт.3,21). Крштени даје обећање да ће убудуће живети у чистој савести, а и у свој ширини Господњих заповести, које је примио у савест. Чистота нарави је ознака крштенога. Апостол Павле светлост свога живота поистовећује са светлошћу васкрслога Господа. Као што, вели он, Христос уста из мртвих славом Очевом, тако и ми треба да ходимо у новом животу (Рим.6,4). У крштењу умире стари грехољубиви човек, а устаје нови, који је ревнитељ добрих дела. И тако, крштени, сматрајте… да сте мртви греху, а живи Богу у Христу Исусу, Господу нашем. Да не царује, дакле, грех у вашем смртном телу, да га не слушате у похотама његовим, нити дајте удове своје греху за оружје неправде; него предајте себе Богу, као оживљени из мртвих, и удове своје Богу за оружје правде. Јер грех неће вама овладати (Рим.6,11-14).

чита: јереј Јован Новитовић

Прва књига Мојсијева Седмице средопосне за понедељак 20. март лета Господњег 2023.

Прва књига Мојсијева (8, 21-22; 9,1-7)
И Господ омириса мирис угодни, и рече у срцу свом: „Нећу више клети земље с људи, што је мисао срца човечијег зла од малена; нити ћу више убијати свега што живи, као што учиних. 22. Од сада докле буде земље, неће нестајати сетве ни жетве, студени ни врућине, лета ни зиме, дана ни ноћи.”

1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им: „Рађајте се и множите се и напуните земљу; 2. и све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке. 3. Што се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. 4. Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв. 5. Јер ћу и вашу крв, душе ваше, искати; од сваке ћу је звери искати; из руке самог човека, из руке свакога брата његова искаћу душу човечију. 6. Ко пролије крв човечију, његову ће крв пролити човек; јер је Бог по свом обличју створио човека. 7. Рађајте се, дакле, и множите се; народите се веома на земљи и намножите се на њој.”

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Апостол Павле говори да су се Израиљци, прешавши море, крстили (1.Кор.10,2). Такво крштење је служило као знак њиховог разликовања од Египћана. А апостол Петар додаје: (Вода) и нас сада спасава крштењем као испуњењем праобраза (1.Пт.3,21). И наше крштење нас спасава и служи као камен међаш између тамне сатанске области греха и света, и светлог живота у Христу. Крштени од себе одрезује све наде и потпоре земаљске и, ничим везан, живи у овоме веку као да је у пустињи. Његово срце није на земљи, него је сво у оном веку. Све садашње се њега дотиче само успут: онај који има жену, као да је нема; онај који купује, као да ништа нема, и онај који овај свет користи као да га не користи (1.Кор.8,29-30).

чита: јереј Јован Новитовић

Свето јеванђеље Седмице крстопоклоне за недељу 19. март лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Марку, зачало 37 (8,34-38; 9,1)
34. И дозвавши народ са ученицима својим рече им: „Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде. 35. Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и јеванђеља онај ће га сачувати. 36. Јер каква је корист човеку ако задобије сав свет а души својој науди? 37. Или какав ће откуп дати човек за душу своју? 38. Јер ко се постиди мене и мојих речи у роду овоме прељуботворном и грешном, и Син ће се Човечији постидети њега кад дође у слави Оца свог са светим анђелима.” 1. И рече им: „Заиста вам кажем: има неки међу овима што стоје овде који неће окусити смрти док не виде Царство Божије да је дошло у сили.”

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде (Мк.6,34). За Господом крстоносцем није могуће ићи без крста. Сви који за Њим иду, нужно иду са крстом. А шта је тај крст? Неприлике, тешкоће и жалости сваке врсте, које се срећу и изван и унутра, на путу савесног испуњавања Господњих заповести, у животу по духу Његових наредаба и захтева. Такав крст је срастао са Хришћанином: тамо где је Хришћанин, тамо је тај крст, а где нема тог крста – нема ни Хришћанина. Олакшице сваке врсте и живот у утехама не приличе истинском Хришћанину. Јер, његов задатак је да се очисти и исправи. Он је као болесник на коме треба да се врше час операције, час превијања. Зар се то може без бола? Он хоће да се истргне из заробљеништва снажнога непријатеља: зар је то могуће без борбе и рана? Он је дужан да иде насупрот свих поредака који га окружују: како то извршити без неприлика и тескоба? Радуј се што осећаш крст на себи, јер поседујеш знак да идеш за Господом путем спасења, у рај. Потрпи мало. Јер, брзо ће крај, а за њим – венци!

чита: јереј Јован Новитовић

Свето јеванђеље Седмице крстопоклоне за суботу 18. март лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Марку, зачало 8 (2,14-17)
14. И пролазећи видје Левија Алфејева где седи на царини, и рече му: „Хајде за мном”. И уставши отиде за њим. 15. И кад сеђаше Исус за трпезом у кући његовој, многи цариници и грешници сеђаху с њим и са ученицима његовим, јер их беше много који иђаху за њим. 16. А књижевници и фарисеји, видевши га где једе са цариницима и грешницима, говораху ученицима његовим: „Зашто са цариницима и грешницима једе и пије?” 17. И чувши Исус рече им: „Не требају здрави лекара него болесни. Ја нисам дошао да позовем праведнике на покајање, него грешнике.”

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Ја нисам дошао да позовем праведнике на покајање, него грешнике (Мк.2,17). Устима (старозаветне) Премудрости призивао је Господ к себи безумне. И сам је, странствујући на земљи, призивао грешнике. Ни гордим разумницима, ни својевољним праведницима код Њега нема места. Нека се радује умна и наравствена немоћ! А сила умна и делатна нека се удаљи! Свестрана немоћ која је себе свесна, и која са вером прибегава Господу (као немоћна лекару и као оскудна Ономе који све испуњава) постаје снажнија и умом и нарави, настављајући једнако да признаје оскудност свог ума и рђавост нарави. Делујући у немоћи под тим привидом неугледности, сила Божија невидљиво зида нову личност, светлу умом и нарави, која ће у своје време – понекад још овде, а свакако тамо – постати очигледна за све. Ето шта је сакривено од премудрих и разумних, и шта се открива само деци!

чита: јереј Јован Новитовић

Анастасија и Настасја о манастиру Тумане

Једна од, у новије време, најпохођенијих светиња Српске Православне Цркве- манастир Тумане (Епархија браничевска) тема је најновијег издања емисије „Кад анђели проговоре“. О, како предање каже, задужбини великог српског јунака Милоша Обилића, говоре ученице Прве основне школе Анастасија Антић и Настасја Матић. У припреми емисије помогла им је наставница веронауке Сандра Јовановић, препознатљива по дугогодишњем креативном раду са ученицима.

 

Предавање о подвигу у суботу у Саборном Храму

Након изузетног предавања проф. др Растка Јовића на тему „Устани и узми одар свој“, наставља се циклус Великопосних предавања у Храму Васкрсења Христовог у суботу 25. марта. Др Предраг Драгутиновић, редовни професор на катедри Свето писмо Новога завета на Православном богословском факултету, пажњу ће посветити теми: „Великопосни подвиг љубави – новозаветна перспектива“, најављује уредник трибина јереј Дејан Трипковић. Предавање ће почети у суботу 19 часова и одржаће се са благословом Епископа ваљевског Исихија, у организацији ЦО Ваљево при Храму Васкрсења Христовог. Добро дошли!

Ђакон Владан Нешковић представио своју збирку песама

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија, у навечерје Преподобног Герасима Јорданског, дана 16.марта 2023.године у црквеном дому при Цркви Силаска Светог Духа на Апостоле у Обреновцу, одржано је представљање збирке песама „На таласима вечности“, аутора ђакона Владана Нешковића, сабрата Цркве Сабора Срба светитеља у Обреновцу. У сали испуњеној до последњег места, испред Црквене општине Обреновац, све је поздравио протонамесник Александар Вучај, а затим је реч препустио модератору Страхињи Колашинцу. О делу су говорили писац Веселин Џелетовић и професор разредне наставе гђа Биљана Ивковић. Од 111 песма, колико садржи сама збирка, у току вечери неке од њих прочитао је драмски уметник Радомир Лале Планинчић. Аутор ђакон Владан Нешковић је рекао да је писање почео још у својом средњошколским гимназијским данима, а да је кључни догађај за писање ових песама нашао у делу Светог Владике Николаја „Мисли о добру и злу“.

КСС из Обреновца прикупља помоћ за манастир „Света Петка Изворска“

Са жељом да Васкршње даривање, као и Божићно, буде традиционално, чланице обреновачког Кола су покренуле још једну у низу акција. Овога пута, помоћ се прикупља за манастир Света Петка Изворска код Параћина. Манастир је јединствен по томе што се под његовим окриљем налази Дом за смештај женске деце ометене у развоју и са физичким недостацима. У Дому је у сваком моменту смештено до стотину штићеница. Неке су у најранијем детињству родитељи донели у Дом и више се за њих никада нису интересовали. Монахињама је за одржавање хигијене дома и штићеница потребна велика количина асепсола, алкохола, средстава за личну хигијену али и за одржавање просторија у којима бораве. Такође је потребна и велика количина пелена за одрасле. Од хране су потребне основне животне намирнице, конзервирана и дуготрајна храна. Новчани прилог се може оставити у црквеној продавници Храма Силаска Светог Духа на Апостоле у Обреновцу или прилогом на икони Богородице, са леве стране уласка у цркву. За прилоге у виду хране и хемије је постављена корпа такође у црквеној продавници.
Детаљније у тексту Ренате Марковић, председнице Кола српских сестара, на интернет страници Цркве у Обреновцу.

Архијерејска Литургија и рукоположење у манастиру Рибница

У Недељу крстопоклону, на празник Светих 42 мученика Аморејских, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Светих апостола Петра и Павла у манастиру Рибница, уз саслуживање више епархијских свештенослужитеља. У литургијској проповеди, Епископ Исихије се осврнуо на симболику Крстопоклоне недеље, дана у коме нам Црква даје највећу силу, која постоји над свим световима, силу Часног и Животворног Крста Господњег. Говорећи о ношењу сопственог крста, што дотиче живот сваког човека, Владика Исихије је истакао да Господ носи крст за све нас, а од нас тражи да носимо своје крстове, које смо сами подигли и које морамо да понесемо, јер су производ страдања због сопствених грехова и погрешног живота. На крају богослужења, прочитана је Архипастирска грамата, којом се потврђује рукоположење рибничког настојатеља оца Арсенија у чин јеромонаха. Молитвена свечаност је заокружена трпезом љубави у манастирском конаку.
Детаљније у тексту Јадранке Јанковић на интернет страници Епархије ваљевске, а беседу Епископа Исихија можете погледати и на YouTube каналу нашег радија.

Капела у ваљевској касарни прославила свог небеског заштитника – Светог Николаја Српског

„Славећи Светог Владику Николаја, који је као пастир Христов војевао за Свето јеванђеље и свој, али и васцели хришћански род широм планете, у молитвеном дому касарне у којој данас стасавају нове генерације бранитеља отаџбине, част је сетити се светих предака који су положили животе за слободу и све вредности, којима је украшен човек као боголико биће. Било их је много у нашем роду“, подсетио је у литургијској проповеди јереј Величко Илић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице на Светој Литургији, коју је служио на умрли дан Светог Владике Николаја (18. марта) у капели посвећеној лелићком златоусту у касарни, која носи име славног војсковође и његовог савременика Живојина Мишића. Детаљније на интернет страници Епархије ваљевске.