Епископ Милутин на Светосавској академији у КПЗ Ваљево

Празник Светог Саве традиционално је прослављен у Казнено – поправном заводу Ваљево. У част оца Српске Цркве и школе, колектив и штићеници установе приредили су свечану академију на сцени свог дома културе. Ауторском песмом „Да Саве није“, Група „Нектарија“, коју чине свештеник Никола и супруга му Дајана Петровић, у сарадњи са професором лозничке музичке школе Дамјаном Станишићем, отворили су програм и на уметнички начин представили величину и значај дела Светог Саве за српски народ. Академији је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин. Свети Сава је све чинио у славу Христа Господа, који је зарад свих нас дошао у овај свет. Његов долазак значи позив на покајање, јер се приближило Царство небеско, које је и циљ нашег живота, казао је у савинданској беседи свештеник Дејан Трипковић, духовник Казнено – поправног завода. Детаљније у тексту Јадранке Јанковић на интернет страници Епархије ваљевске.

Савинданско славље у ОШ „Сестре Илић“

У Основној школи „Сестре Илић“ и ове године приређена је прослава у част празника Светог Саве. Ученици свих разреда са својим наставницима припремили су и извели културно – уметнички програм, тематски везан за личност и дело првог српског архиепископа и просветитеља. Обред резања колача одслужио је школски парох протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина. Честитајући славу директорки Зорици Лазић, наставницима и ученицима школе, отац Филип Јаковљевић рекао је да се током школовања учимо разним мерама – за дужину, ширину, запремину… Данашњи дан посебан је јер се учимо духовној мери која се зове Свети Сава. То је духовна мера која је дата српском народу. – поручио је својим парохијанима протонамесник Филип Јаковљевић, пожелевши им сваки Божји благослов, да живи и здрави буду и још много година свог заштитника прослављају. Детаљније у тексту Јадранке Јанковић на интернет страници Епархије ваљевске.

Прослава Светог Саве у знаку стваралаштва и признања у ОШ „Нада Пурић“

Осим приношења молитве небеском заштитнику, овогодишње обележавање Савиндана у ОШ „Нада Пурић“ испуниле су радости и међусобна честитања успеха постигнутих у години за нама. У „Лексикону 1000 стваралаца предуниверзитетског образовања“ аутора др Миленка Кундачине и мр Мирјане Пајић – Илић, које је објавила београдска Издавачка кућа „Клет“, заступљено је чак осам некадашњих и садашњих радника ваљевске „четврте“, чиме се ниједна школа у Србији не може похвалити. Прослава школске славе отпочела је традиционалним резањем славског колача, које је обавио парох протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић са браћом свештенослужитељима. Честитајући славу директорки школе мр Ани Савковић, колективу и ученицима, прота Драгомир Јовановић благословио је све присутне, уз жељу да у радости прослављају још много година. Поред даровитог младог поете Лазара Радојчића, песмом и драмском минијатуром о Светом Сави представили су се чланови школског хора и ученици веронауке, предвођени наставницом музичке културе Биљаном Тодоровић и вероучитељем ђаконом Јованом Новитовићем. Новину у овогодишњој светосавској приредби донела је учитељица Јелена Димитријевић са ученицима трећег разреда. По узору на дворска окупљања у нека давна, тек из летописа и ретких фотографија позната времена, дечаци и девојчице оживели су светосавски бал, игре и костиме без којих се прослава овог великог дана у српском народу некада није могла замислити. У завршници свечаности директорка мр Ана Савковић уручила је Светосавске похвале наставницима, који су у протеклој години ученике водили на републичка такмичења и објавили научне радове. Међу похваљенима је и ђакон Јован Новитовић, који са изузетним успехом предаје веронауку. Детаљније у тексту Јадранке Јанковић на интернет страници Епархије ваљевске.

Савиндан прослављен у удружењу „Загрљај“

У Удружењу деце, омладине и одраслих са сметњама у развоју „Загрљај“ празник Светог Саве је дан у коме чланове ове организације посебна радост сабира у њиховом дому у Тешњару. Да прославе оца Српске Цркве и школе, али и рођендан председнице Удружења Лепе Пиргић, чијим је трудољубљем оно и настало и остварило бројне успешне резултате. Славски колач преломио је надлежни парох протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, у присуству четрдесетак чланова „Загрљаја“. У славском слову протонамесник Јаковљевић поучио је да живот сваког човека долази из промисли Божје. „Не можемо да бирамо време и место рађања, али какви ћемо бити као људи, то зависи само од нас“, рекао је отац Филип. Малишани које окупља „Загрљај“ свој печат свечаности дали су приредбом, у оквиру које су певали и рецитовали песме о Светом Сави. Детаљније у тексту Јадранке Јанковић на интернет страници Епархије ваљевске.

Савиндан у ОШ „Љубомир Аћимовић“ Обреновац

Поводом обележавања дана Светог Саве у просторијама Основне школе за децу са сметњама у развоју „Љубомир Аћимовић“ организована је светосавска приредба. Ученици су са својим вероучитељем, као и уз помоћ разредних старешина, припремили пригодан програм, којим су дали свој допринос прослављању светитеља који је поставио духовне темеље српском народу. Након службе и ломљења славског колача, протојереј – ставрофор Јован Петровић је одржао беседу намењену ученицима школе. Такође, деца су била обрадована светосавским пакетићима.
вероучитељ Александар Гајић

Епископ Милутин на Савиндан у Пољопривредно- хемијској школи у Обреновцу

Свечану прославу школске славе Светог Саве у обреновачкој Пољоприврено- хемијској школи увеличао је долазак Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Милутина. Владику је дочекао домаћин и директор школе Драгољуб Златановић са наставним особљем и ученицима. Са Епископом Милутином обред освећења жита и ломљења славског колача извршили су архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић, протојереј- ставрофор Дарко Павловић и протонамесник Александар Вучај. Овом приликом, свештеном скупу обратио се протонамесник Александар Вучај, коме је ова школа у парохијској надлежности. У беседи је наглашен духовни значај благослова Светог Саве, који се огледа у нераскидивом јединству Цркве и школе, као потврде нашег православног идентитета и нашег културног наслеђа. Епископ Милутин је директора школе одликовао Орденом Светог Владике Николаја и том приликом нагласио да је ова награда потврда разултата и успеха у раду ученика и наставника ове установе, али и додатни мотив и обавеза да наставе своју трудољубивост у образовању, васпитању и стручном усавршавању. Захваљујемо РТВ „Маг“ из Обреновца на зваучном запису обраћања Епископа Милутина.

Ваљевска гимназија прославила Савиндан

Резањем славског колача, извођењем Светосавске химне и приказивањем делова представе Драмског студија „Најлепши од синова српских“, Ваљевска гимназија је обележила Савиндан. Протонамесник Слободан Алексић, парох школе, честитајући славу директору, наставном кадру и ученицима, подсетио је на величину и значај Светог Саве који је српском народу дао идентитет. С обзиром да Ваљевска гимназија ове године прославља велики јубилеј – 150 година постојања, отац Слободан је указао на значај јубилеја који треба да нас опомињу да ли смо на путу наших предака. „Не смемо бити мањи од њих у молитви“, рекао је отац Слободан који је проповед завршио речима великог песника Јована Јовановића Змаја које се односе на важност вере у прошлости, али и у будућности. Поред бројних званица, Савиндану у Ваљевској гимназији је присуствовао и градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Виша пословна школа струковних студија прославила славу – Светог Саву

Висока пословна школа струковних студија у Ваљеву, чланица Академије струковних студија Западне Србије, прославила је свог небеског заштитника Светог Саву резањем славског колача, пригодним програмом и трпезом љубави. Парох ове високошколске установе, протонамесник Слободан Алексић, честитајући славу и јубилеј – 40 година постојања образоbне инстистуције, рекао је у празничном слову да је светосавље православно хришћанство српског искуства оличено у најбољем међу нама – Светом Сави. „Свети Сава нас је водио и даље нас води ка Васкрслом Христу“, рекао је отац Слободан.

У име колектива Више пословне школе струковних студија, славу је директору, наставном кадру и студентима честитао асистент Бранко Ћебић који је и овогодишњи домаћин славског сабрања. „Славећи Савиндан чувамо сећање на велико наслеђе које нам је оставио Свети Сава. Ово је прилика да се подсетимо светосавских вредности које су универзалне за сва времена и за све Србе.

У пригодном програму студенткиње Више пословне школе струковних студија казивале су одломак из Теодосијевог житија Светог Саве, одрецитовале су Светосавску химну, песме о Светом Сави Војислава Илића и Матије Бећковића, као и нумеру „Деца неба“. Свечаности су поред неколико свештенослужитеља присуствовали директор школе др Млађан Вићентић, професори, студенти, али и вршилац дужности директора Академије струковних студија Западне Србије проф. др Миомир Милинковић.

Протонамесник Дарко Ђурђевић на Светосавској Академији у Лајковцу: Свети Сава – темељ од кога све почиње у нашем народу

Поводом обележавања празника посвећеног Светом Сави, 26. јануара, са благословом Епископа ваљевског Милутина, одржана је Светосавска академија у великој сали Општине Лајковац, у организацији Градске библиотеке и Црквене општине Лајковац. Међу посетиоцима академије били су архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић са свештенством лајковачких парохија, Живорад Бојичић, начелник Општинске управе Лајковац, књижевник Радован Бели Марковић и бројни гости. Свечана академија почела је интонирањем светосавске химне и молитвом „Оче наш“ у извођењу Градског хора „Хаџи Рувим“ из Лајковца. Поздравну реч упутила је директорка Градске библиотеке Биљана Богдановић. Ученици ОШ „Миле Дубљевић“ и Средње школе „17. септембар“ из Лајковца пригодним рециталом улепшали су атмосферу академије. Кроз житије Светог Саве посетиоце је провела вероучитељица Неда Несторовић. Беседу „Свети Сава – дични светитељ српског рода, други спаситељ“, произнео је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. „Од Светог Саве Срби постају истински историјски народ. Од њега знамо куда се крећемо и ка чему тежимо. Али, Свети Сава, не само да нас је извео на пут спасења, којим су кренули и други хришћански народи, већ нам је он на том путу и верни сапутник. Када год је требало започети нешто ново у историјском развоју нашег народа, Свети Сава је био темeљ од кога се почињало. Када су нас сустизали ратови, ропства и тешка искушења самозаборава, обнова је увек долазила враћајући се, или тачније речено, идући напред ка Светом Сави“ – истакао је у Светосавској беседи протонамесник Ђурђевић. Завршавајући своје слово о Светом Сави, протонамесник Дарко Ђурђевић подсетио је на песму „Небесна Литургија“ Светог Владике Николаја, која на најузвишенији начин говори о Светом Сави.

Одржана Светосавска академија у Ваљеву: Свети Сава као непресушан извор надахнућа Србима у свим временима

Традиционална Светосавска академија на великој сцени Центра за културу ове године, уз подсећање на лик и дело највећег Србина у историји, приказала је како је управо он кроз векове био и остао чврст темељ националног бића и непресушан извор надахнућа најизврснијим изданцима српског рода, свестраним ствараоцима и великим родољубима. Беседу о Светом Сави произнео је професор Богословије „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима Бојан Грујичић, а у уметничким програму учествовали су ученици Ваљевске гимназије и Црквени хор „Хаџи Рувим“. Свечаној академији присуствовао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин. „Иако је био без деце, кроз векове постао је отац милиона духовних синова и кћери“, речи су Лелићког Златоуста о Светом Сави на које је у беседи „Свети Сава први архиепископ српски и анђео Српске Цркве и народа“ подсетио проф. Бојан Грујичић. У позоришној представи „Најлепши од синова српских“, са својим ученицима, сабрала их је професор књижевности Анђелка Јеремић, помогнута професором музичке културе Марком Томићем и студиом „АС медиа“. У музичком програму академије, поред Црквеног хора „Хаџи Рувим“, учествовали су и хор Ваљевске гимназије и чланови музичке и социолошке секције. Светосавску беседу Бојана Грујичића забележила Јадранка Јанковић.