Мала Госпојина – слава цркве у Новацима

Храм Рождества Пресвете Богородице у Новацима, у таманавском намесништву, прославиће славу, Малу Госпојину, Светом литургијом која ће на дан празника почети у 8 сати. Сабрањем ће началствовати протојереј Небојша Миливојевић, архијерејски намесник тамнавски, а по Светој Литургији биће опход око светиње и освећење жита и колача. Протонамесник Срђан Филиповић, парох и старешина светиње, подсећа да је на њеном месту некада постојао манастир, те да је једна од најлепше фрескописаних цркава, са иконом Христос хода кроз класје са ученицима, јединственом у православној иконографији.

Мала Госпојина – слава цркве у Звечкој

Црква Рождества Пресвете Богородице у Звечкој, у посавском намесништву, прославиће славу Светом Литургијом која на Малу Госпојину почиње у 8 сати. Началствоваће протонамесник Александар Вучај, архијерејски намесник посавски, по Светој Литургији биће начињен опход, затим освећење славских дарова, као и трпеза љубави. Црква је под заштитом Завода за заштиту споменика, с обзиром да је изграђена 1888. године и чува две велике светиње из тог времена: иконе Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице. Протонамесник Дејан Чотрић, парох и старешина светиње, позива вернике на славско сабрање и додаје да је овогодишњи домаћин Зоран Павловић са породицом.

Куп Србије у бициклизму, са благословом Епископа Исихија

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, бициклистички клуб „Спутњик – Мет“ из Ваљева, у сарадњи са бициклистичким савезом Србије организује Куп Србије, Ваљево у срцу 2023, спортски догађај који се бодује за државни куп и који је изборна трка за репрезентацију Србије за овогодишњу Балканијаду у Румунији. Трка у којој ће учествовати између 150 и 200 бициклиста, почиње у порти цркве Светог Апостола и јеванђелисте Луке у Бабиној Луци, а јереј Никола Петровић, парох ове светиње, и хаџи Зоран Јелић, председник ваљевског бициклистичког клуба, истичу да догађај почиње Светом Литургијом у недељу у 8 сати, подсећајући да је прошле године овај скуп проглашен за наjбољу манифестацију у Србији, али и најбољу волонтерску акцију. Добро дошли у Бабину Луку!

Из архиве Радија Источник: Протонамесник Александар Вучај о Црквеној Новој години

Црквена Нова година обележава се 14. септембра по грађанском, односно 1. септембра по црквеном календару. Шта овај датум представља у животу хришћана, где сежу корени његовог прослављања, у спомен ком догађају је установљен, која је његова символика и смисао – нека су од питања на која је одговоре пружио протонамесник Александар Вучај, парох друге обреновачке парохије, у специјалу Радија Источник посвећеном овој теми. Разговор водила Марина Марић.

Хор „Хаџи Рувим“ певао на добротворном концерту у Херцег Новом

Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ на позив протојереја Владана Пантелића, пароха у Храму Христа Спаса на Топлој, родом Ваљевца, боравио је у Херцег Новом од 08. до 10. септембра 2023. године. Хор је наступио у новљанској дворани „Парк“ на добротворној вечери коју је организовала фондација „Човекољубље“ са циљем прикупљања помоћи потребитима, а певао је и на Светој Литургији у цркви Светог Стефана на Сушћепану изнад Игала. Јереј Драган Станојевић, духовник хора, и Милица Степановић Бабамилкић, диригент хора, презадовољни су организацијом концерта, гостопримством домаћина, као и лепотом цркава и манастира које су посетили током овог путовања. Протојереј Владан Пантелић, парох у Храму Христа Спаса на Топлој, каже да фондација пружа сваку врсту помоћи 45 породица у Херцег Новом и околини. Њега питамо и откуд он у Херцег Новом, с обзиром да је из Ваљева.

Јубиларни Госпојински сусрети у суботу у Ваљеву

У суботу 16. септембра, Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ при Храму Покрова Пресвете Богородице биће домаћин двадесетих, јубиларних, Госпојинских сусрета у МШ „Живорад Грбић“. Поред домаћина, наступиће Омладински хор ЦЗНТК „Абрашевић“ из Ваљева, Хор Храма Светог Василија Острошког из Београда, али и Хор школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада. Милица Степановић Бабамилкић, диригент хора каже да ће бити богат и разноврстан програм, те да ће се чути византијске, али и народне мелодије. Госпојински сусрети почињу у 19 часова у суботу и сви су добро дошли.

Светосавци прикупили 70 пакета школског прибора

И ова, као и претходних година, акција прикупљања школског прибора успешно је реализована па је тако Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске прикупила 70 пакета школског прибора, које дели потребитим ученицима у Брежђу, Горњем Лајковцу, тамнавском намесништву и где год је то потребно. Ђакон Мија Бојиновић, духовник Светосаваца, каже да је презадовољан одзивом грађана, захвалан и ваљевским књижарама које су такође дале свој допринос. У овом месецу, у дворишту где се налазе просторије СОЗ-а у плану је организовање и хуманитарног базара на којем ће бројна ваљевска удружења представити своје стваралаштво, а ђакон Мија позива све заинтересоване да се придруже великој Светосавској породици.

Свето јеванђеље Седмице 13. по Духовима за петак 1. септембар лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Марку, зачало 15. (4,1-9)
1. И опет поче учити код мора. И сабра се око њега народ многи, тако да он уђе у лађу на мору и сеђаше, а народ сав беше на земљи крај мора. 2. И учаше их у причама много, и говораше им у поуци својој: 3. Слушајте: „Ево, изaђе сејач да сеје. 4. И кад сејаше догоди се да једно семе паде покрај пута, и дођоше птице и позобаше га. 5. А друго паде на каменито место где не беше много земље и одмах изниче, јер не имађаше дубоке земље; 6. а кад обасја сунце, увену и, будући да немаше корена, усахну. 7. А друго паде у трње; и нарасте трње и угуши га, и не донесе рода. 8. И друго паде на земљу добру; и даваше род који напредоваше и растијаше и доношаше по тридесет и по шездесет и по сто.” 9. И говораше им: „Ко има уши да чује, нека чује!”

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Ево изиђе сејач да сеје (Мк.4,3). Од времена кад је изишао на сетву, сејач не престаје да сеје. У почетку је сам сејао, затим преко апостола, и најзад преко Божанственог Писма и богомудрих учитеља. И до сада се свагде сеје реч истине Божије. Ако си спреман да будеш добра земља, семе ћe неизоставно пасти: и посејано ће Господ да разрасте. Како се, пак, показати добром земљом? Пажњом и изучавањем речи Божије, саосећањем и љубављу према њој и спремношћу да се одмах у дело спроведе што се сазна. При таквом настројењу, ни једна реч не остаје на површини душе, него свака улази унутра. Сјединивши се са сродном грађом духа, она пушта корен и узраста. Хранећи се, затим – одозго духовним наиласцима, а одоздо добрим жељама и трудом – она разраста у дрво, даје цвет и плод. Сам је Бог тако устројио око нас и зато не можемо да се не чудимо нашој бесплодности. А то је све због непажње и нерада.
чита: јереј Јован Новитовић

Свето јеванђеље Седмице 11. по Духовима за суботу 26. август лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Матеју, зачало 82. (20,29-34)
29. И кад они излажаху из Јерихона, за њим пође народ многи. 30. И гле, два слепца сеђаху крај пута, и чувши да Исус пролази, повикаше говорећи: „Помилуј нас, Господе, сине Давидов!” 31. А народ им прећаше да ућуте; а они још већма повикаше говорећи: „Помилуј нас, Господе, сине Давидов!” 32. И ставши Исус дозва их, и рече: „Шта хоћете да вам учиним?” 33. Рекоше му: „Господе, да се отворе очи наше.” 34. И смилова се Исус, и дотаче се очију њихових, и одмах прогледаше очи њихове, и отидоше за њим.
Мисли за сваки дан у години Светог Теофана Затворника
Два јерихонска слепца вичу и Господ им даје прозрење (Мт.20,34). Међутим, зар су они једини били без светлости очију у том месту. Наравно, не. Па зашто су само они добили прозрење, а не и остали? Други нису добили зато што нису викали, а нису викали зато што нису имали наде. Нису, пак, имали наде зато што нису угађали Богу. Нису му угађали зато што су мало веровали. Ко стекне праву веру одмак почиње да угађа Богу. Угађању одмах придолази нада, а њој – молитва која изнуђава сваку помоћ више. Таквима се више не отказује. Они умеју и да траже, и добро знају шта треба тражити, и меру у искању схватају, и трпељиву неодступност у молитви показују. Све то је потребно имати да би се имало успеха. Молитва сама по себи има слаба крила.

Велика Госпојина у Храму Светог Георгија

„Данашњи празник је Други Васкрс- Вазнесење Мајке Божје, која је у свом животу испунила оно што би сваки човек требало да испуни“, подсетио је на речи Преподобног Оца Јустина о празнику Успења Пресвете Богородице ђакон Мија Бојиновић у свом великогоспојинском слову у Храму Светог великомученика Георгија. Пресвета Богородица је личност на коју сви ми треба да се угледамо, да у својим животима послужимо Богу, истакао је ђакон Бојиновић.
Свету Литургију у новонасељском храму је служио протонамесник Ненад Јездић, у молитвеном присуству бројних верника, од којих је већина примила Свету тајну причешћа.