Са Богом и Хипократом: др Александар Беговић – Биполарни поремећај

„Наши мозак и ум сам нам веома важни“, истиче др Александар Беговић, специјалиста психијатрије у Општој болници Ваљево, Говорећи о биполарном поремећају, све више распрострањеном обољењу, најједноставније окарактерисаном као променом расположења, од дубоке депресије до огромне среће, доктор каже да се не може са сигурношћу рећи шта условљава овај поремећај, али да генетика, трудноћа, неповољне животне околности имају доста удела.

Са Богом и Хипократом: др Иван Поповић о хирургији, операцијама, вери…

„Уврежено је мишљење да је хирургија мајсторска специјализација, мада ја не мислим тако… То је грана у којој мора да се делује брзо, одмах, или инстант како се често каже. С друге стране, волим да видим резултат свог рада. А ми хирурзи најбрже можемо да видимо да ли смо нешто добро урадили“, истиче др Иван Поповић, специјалиста опште хирургије у Ваљевској болници. Са доктором разговарамо о његовом позиву, изазовима са којима се сусреће, о његовим одласцима у Хиландар и на Косово и Метохију, као и о једном догађају од пре десет година који је био медијски веома пропраћен, а који је по његовом мишљењу, отишао у погрешном смеру. Разговор са доктором Поповићем можете прочитати и у листу „Бесребреник“ који можете пронаћи у Храму Васкрсења или у болничкој цркви посвећеној Светим врачима Козми и Дамјану.

Са Богом и Хипократом: др Александра Милутиновић о онколошком одељењу и дневној болници

Стално истичемо и подвлачимо да је превенција пола здравља. Али да ли је превенција увек делотворна на малигним обољењима, с обзиром да су у питању најподмуклије болести, које су у константном порасту. Самим тим патња и бол са којима се суочавају оболели, али и њихови ближњи достижу несагледиве размере. Како се одељење онкологије са плаијативном негом у Општој болници Ваљево бори и труди да ублажи муке оболелих и како ово одељење функционише и ради у условима не баш идеалним у данашње време, разговарамо са др Александром Милутиновић, шефом одсека онкологије са палијативном негом, специјалистом опште медицине.

Са Богом и Хипократом: Ментално здравље и исхрана

Ментално здрав човек је онај који уме да препозна и искористи своје потенцијале, а правилна исхрана је најмоћније оружје на путу до менталног здравља, подвлачи нутрициониста-дијететичар Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље Ваљево, с обзиром да је 10. октобар обележен као Светски дан менталног здравља, а 16. октобар као Светски дан хране.

Са Богом и Хипократом: Како одгајити радосно дете

Клинички психолог др Влајко Пановић, са вишедеценијским искуством у раду са децом и родитељима, истиче да доминира тамна страна живота и да глобално гледано, породица живи хаотично. Увођењем либералног радног времена, разбијен је природан ритам породице, што је предуслов за несрећну породицу. „Спонтаност је носилац радости“, каже саговорник, саветујући притом родитеље да никако не пореде своју децу са другом децом, да их не награђују материјално јер неће моћи да задовоље њихове апетите. „Морамо се вратити себи, поставити јасне циљеве“, поручује Пановић, закључујући да је посебно погубно што се на сваком кораку налазе кладионице, пекаре и апотеке.

Са Богом и Хипократом: Како се заштити од високих температура?

Снежана Маринковић, нутрициониста-дијететичар из Завода за јавно здравље Ваљево, каже да је веома важно не излагати се сунцу без преке потребе од 11 до 17 часова, да то време треба проводити у затвореним просторијама или у хладу. „Ослушкујте свој организам, дајте му оно што му треба, а то је доста течности (воде, хладних чајева, домаћих сокова), лаганих оброка (богатим сезонским воћем и поврћем и рибом) и шетње у раним јутарњим или вечерњим часовима. „Ми смо здравствено непросвећена нација“, истиче наша гошћа, подвукавши да морамо да имамо времена за себе и да водимо рачуна о правилној исхрани.

Са Богом и Хипократом: Брига о менталном здрављу

Снежана Маринковић, нутрициониста-дијететичар у Заводу за јавно здравље, и Живана Пантић, психолог у Дому здравља, говоре о важности чувања менталног здравља, с обзиром да је јун проглашен за Национални месец бриге о менталном здрављу. Истичу да нема човека који нема неку врсту стреса, али да је ментално здрав онај који је способан да оствари своје потенцијале. „Као народ смо склони паничним стањима, недостају нам стрпљење, пријатељи, али и добар здравствени систем“, упозорава Живана, док Снежана наглашава да су добар сан, правилна исхрана, физичка активност и дружење, неопходни алати за постизање квалитетног менталног здравља. Оне упозоравају да је све већи број људи који имају лоше ментално здравље, чему говоре у прилог и најновија истраживања у Србији.

Са Богом и Хипократом: Весна Павловић, главна патронажна сестра

Главна сестра службе поливалентне патронаже Весна Павловић, струковна медицинска сестра, специјалиста области јавног здравља, говори о Медицинском селу, Школи родитељства, Међународном дану физичке активности, али и о штетности дувана, с обзиром да је 31. мај – Национални дан против дуванског дима. Позива мештане Диваца и околних села да дођу у суботу 4. јуна и провере своје опште здравствено стање у Основној школи у Дивцима. Новина у Школи родитељства је посета патронажне сестре и стоматолога трудницама у кућним условима, што се показало као преко потребно и важно. Физичка активност и правилна исхрана су улагање у будућност, истиче гошћа.

Са Богом и Хипократом – протонамесник Драган Поповић – Биоетичка питања

Протонамесник Драган Поповић, докторанд на Православном богословском факултету БУ, превео је књигу “Биоетика. Синодски текстови православних цркава”, др Којоса Г. Николаоса, професора на Вишој црквеној академији у Солуну. Књига се бави осетљивим питањима: еутаназијом, сурогат материнством, вантелесном оплодњом – којој посебну пажњу посвећујемо у празничном разговору са оцем Драганом.

Са Богом и Хипократом: др Владимир Пантелић – Болести штитасте жлезде

Др Владимир Пантелић, специјалиста опште хирургије и субспецијалиста ендокрине хирургије, говори о болестима штитасте жлезде која је женско обољење јер жене у много већем проценту имају проблема са њом у односу на мушкарце. С обзиром да су почетни симптоми исти или слични као и код других болести, доктор објашњава како да уочимо да штитаста жлезда не ради како треба, а затим говори и о методама лечења.