Александар Ковачевић први допливао до Часног крста у Ваљеву!

Једанаесто витешко-духовно надметање за Богојављенски крст одржано је на реци Градац у присуству више стотина суграђана, предвођених свештенством, представницима војске и полиције, Светосавске омладинске заједнице, КУД „Абрашевић“ и бројних организација. Учествовало је 41 пливач међу којима је била и једна дама, а први је до крста допливао Александар Ковачевић, ватерполиста клуба „Валис“, који је победу посветио свом покојном деди. Каже да се није посебно припремао, да је у доброј кондицији јер редовно тренира, али признаје да је вода много хладна.

Док су се најспремнији и најхрабрији припремали да запливају у хладном Градцу, песмом су их бодрили Дечји црквени хор при Саборном храму Васкрсења Христовог, под вођством Вање Урошевић и зрењанинка Милица Досковић, која пише, компонује и која је и вокални солиста. Њена песма „Не дам“, која бележи вишемилионске прегледе, са одушевљењем је дочекана међу Ваљевцима. Јереј Дејан Трипковић, један од организатора манифестације, подсетио је на величину и значај Богојављења у домостроју људског спасења, похваливши пливаче, њихову храброст и витештво да пливају за велику светињу.

Прослава Богојављења је почела служењем Свете Литургије у Храму Васкрсења Христовог и великим освећењем воде. Свету Литургију је служио архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање братства саборног храма и појање Камерног хора „Емануил“ под управом Вање Урошевић. Беседио је протонамесник Драган Јаковљевић о тајни једног од петнаест највећих празника посвећених Господу Христу, којим је означен почетак Његове земаљске мисије спасења људског рода.