Молитвени опроштај од драгог подгорског проте Станислава Лукића (1936- 2022)

Угледни и међу браћом свештеницима изузетно драг прота Станислав – Цане Лукић уснуо је у Господу на празник Преподобног Илариона Исповедника, 10. априла лета Господњег 2022.
Рођен је 1936. године у Осечини у побожној породици Лукић, из које је Цркви Божјој на дар проистекла и велика молитвеница игуманија Гликерија, која је годинама управљала манастиром Пустиња, а потом служила у манастиру Сланци до своје земаљске кончине. Основну школу прота Станислав Лукић завршио је у родном месту, а потом Богословију „Светих Кирила и Методија“ у Призрену. Године 1957. Епископ шабачко – ваљевски др Симеон (Станковић) рукополаже га у чин ђакона, а убрзо потом и свештеника, те поставља на парохију у селу Грачаница, у Архијерејском намесништву азбуковачком. Ту је служио пет година, након чега бива премештен на парохију у Миличиници, где остаје петнаест година. Његово последње пастирско одредиште била је парохија у вароши Лешница, на којој ће дочекати пензију, а уочи одласка бити одликован чином протојереја – ставрофора.
У част упокојења проте Лукића у Храму Вазнесења Господњег 10. априла 2022. је служена Заупокојена Литургија. Наредног дана двадесет свештеника из двеју епархија, Шабачке и Ваљевске, молитвено се опростило од њега. Опелом је началствовао протојереј – ставрофор Михаило Павловић, а у име братије некролог је одржао протојереј- ставрофор Милан Алексић, парох лознички. Старешина осечанског храма прота Зоран Јаковљевић заблагодарио је свим учесницима молитвеног опроштаја од драгог проте Станислава Лукића, о коме ће подгорска варош преносити сећање долазећим генерацијама. Детаљније у тексту Јадранке Јанковић на интернет страници Епархије ваљевске.