Намесник Велимир Крстић на слави каменичке цркве: Да не поклекнемо у својој вери

У живописном подгорском селу Доњој Каменици, где се налази храм св. Николаја Мирликијског и где се више од стотину година прославља име Господње, 21. септембра 2022. године прослављен је празник Рођења Пресвете Богородице, једна од заветних слава и слава Братства хришћанске заједнице овога места. Свету Литургију служили су протонамесник Велимир Крстић, архијерејски намесник подгорски и свештеник Горан Симић, уз појање певнице и молитвено учешће бројног верног народа. О. Велимир је у литургијској беседи подсетио на чудесно рођење Пресвете и указао да је у данашње време човек „постао толико зао и пао“, да се често запитамо ради чега је Господ и пострадао за нас, јер „данас европски човек, светски човек, српски човек“ каже „Бог ми не треба – то је старомодно и превазиђено“ већ нам „требају неки нови стандарди и закони, где се на место Бога ставља човек“.

У беседи пре сечења славског колача, намесник подгорски је истакао важност долажења на свету Литургију сваке недеље, јер када човек вредно и напорно ради шест дана, како је Господ и заповедио, неопходно је да седми дан посвети своме Господу и својој души. „Што је душа гладнија, то је тело прождрљивије“ рекао је о. Велимир и поучио да треба читати све што се тиче православне вере хришћанске што ће нам спасавати душу. „Долазе времена много чудна“ рекао је намесник подгорски у којима многима смета Бог на првом месту, Православље, веронаука, што су отворени свети храмови… „Треба да се заштитимо са Светом Тројицом и Часним Крстом“, нагласио је о. Велимир.

По освећењу славских дарова – жита које је принео г. Зоран Станојевић и колача који је принела гђа Весна Стевановић, сви сабрани су сели за трпезу љубави коју су припремили благочестиви домаћини славе ове године – браћа Тимотић, Драган Перић, Илија Којић и Дејан Атанасковић.
Велику захвалност на тексту, фотографији и беседама дугујемо колегиници Јелени Јеж из радија „Слово љубве“.