Одржан научни скуп о Светом Николају у Ваљеву

У присуству бројних поштовалаца мисли и дела Светог Владике Николаја, у Свечаној сали Вишег јавног тужилаштва одржан је Симпозијум у организацији Епархије ваљевске, са благословом Преосвећеног Епископа Исихија који је, отварајући скуп, истакао да Свети Владика Николај својим молитвама заступа цео православни свет пред престолом Божјим. Одржана је прва сесија, у оквиру које су предавачи ђакон др Драган Каран и Владимир Меденица говорили о пастирском деловању, односно о схватању љубави по Светом Николају. Након њихових предавања отворена је дискусија, у којој су присутни могли да постављају питања предавачима и самим тим да продубе дијалог. Након првог дела научног скупа, у манастиру Лелић приређен је ручак, а у поподневној сесији излагачи су били др Ксенија Кончаревић и Срећко Петровић. Радио „Источник“ Епархије ваљевске обезбедио је за слушаоце и гледаоце радијски и пренос преко свог YouTube канала.
Субота 24. септембар остаће уписан као значајан датум у Епархији ваљевској и граду Ваљеву јер је одржан јединствен научни скуп посвећен лелићком златоусту. Епископ Исихије је отварајући сабрање истакао да је ово добра прилика да од учених савременика сазнамо више о Светом Николају, док је модератор скупа, протонамесник Бранко Чолић, подвукао да је Свети Николај, попут Светог Саве, утврдио наш идентитет и показао нам ко смо.
Ђакон др Драган Каран, професор на Православном богословском факултету у Београду, говорио је на тему: „Пастирско деловање Светог Владике Николаја“, нагласивши да је смисао вере сам човек, те да је вера бесмислена без црквеног живота, односно молитве. „Владика Николај је сведок вере и као такав је драгоцен“, рекао је он.
Владимир Меденица, филозоф и православни публициста, одржао је потом предавање на тему: „Хришћанско схватање љубави по Светом Николају“, истичући да је додир суштина праве љубави, али и да се празнословља Владика Николај посебно клонио. „У Цркви наслућујемо бесконачност“, рекао је он.
Након излагања ђакона др Драгана Карана и Владимира Меденице отворена је дискусија на којој су бројни посетиоци скупа имали прилике да поставе занимљива питања.
У поподневној сесији предавачи су били др Ксенија Кончаревић, професорка Филолошког факултета у Београду, и Срећко Петровић, уредник часописа „Николајеве студије“. Професорка Кончаревић је говорила на тему: „Славословље Бога у молитвама на језеру Светог Владике Николаја“, где је анализирала језик у делу, детаљно рашчлањујући сваку светитељеву мисао, уздах, молитву. Срећко Петровић је пажњу посветио Охридском прологу Светог Владике Николаја, као и преводима тог дела, за које је рекао да је оно много више од верско-поучног списа, те да не би било лоше да се вратимо читању Пролога. Након њихових излагања, отворена је дискусија у којој је учествовао и Епископ ваљевски Исихије.
На скупу су покренуте многе теме, отворена нова питања, са надом да ће оваква и слична сабрања бити организована и у будућности.