Почео Божићни пост!

Божићни пост почиње у понедељак, 28. новембра по новом (15. новембра по старом календару) 2022. године и траје до празника Рождества Христовог – Божића, 7. јануара (25. децембра) 2023. године.
Пост подразумева подвиг целокупне човекове личности зато што се кроз њега јача снаге воље. Посни период је затим везан за труд одрицања од себе и прилика је за човека да се сабере из расејаности живота. Свети Оци, учитељи и подвижници Цркве наглашавају да је пост почетак свих врлина зато што је он пут који кроз усавршавање води ка Христу и духовној радости. Пост у исто време јесте наша наглашена веза са Христом и свима Светима који су својим подвигом угодили Господу.
Установљавање Божићног поста, као и других вишедневних постова, датира се у прве векове Хришћанства. Већ од IV века свети Амвросије Милански, Филистрије, блажени Августин помињу у својим делима Божићни пост. У V веку је о Божићном посту писао Лав Велики. Првобитно је Божићни пост трајао за једне хришћане седам дана, а за друге – мало дуже. На сабору 1166. године који је одржан у време константинопољског патријарха Луке и византијског цара Мануила свим хришћанима је било наређено да поштују 40 – дневни пост уочи великог празника Христовог Рођења.
Божићни пост је установљен да бисмо се пре дана Христовог Рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божијег Који се јавио свету и да бисмо Му, поред обичних дарова и жртви, принели наше чисто срце и жељу да следимо Његово учење.
Нек је благословен почетак поста. На здравље, спасење и опраштање грехова. Да нас Господ укрепи да нам пост протекне уз што више молитве и присуства у храму. Радосно, зато што идемо у сусрет празнику рођења нашег Господа!
Извор: Радио „Слово љубве“