Света Архијерејска Литургија на Ђурђевдан у част храмовне славе у Новом насељу

Владика Исихије: Да имамо одважност Светог Георгија и не клонемо у тешким данима!

Храм Светог великомученика Георгија обележио је великом молитвеном свечаношћу празник свог небеског заштитника. Литургијско сабрање је предводио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и више свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице и хора при новонасељској цркви

Празник Светог Георгија прослављамо у данима Свете Педесетнице, славећи Васкрсење Господа Христа и чекајући дан Силаска Светог Духа на ученике Сина Божјег- Духа утешитеља и Духа истине, Који ће сведочити за Господа Христа. Јер, објаснио је у ђурђевданском слову Владика Исихије, познање Бога надвисује наше способности. Ни умом, ни осећањем за добро и лепо, нити било којим чулом ми Бога не можемо спознати. То можемо само својим срцем, као органом духовног живота, али само у сагласју са Светим Духом, будући да, када човек добије просветљење од Духа Светог, просветљује се његов ум, а срце продубљује, рекао је ваљевски архипастир.

Говорећи о данашњем јеванђељском одломку (Јн 15, 17- 27; 16, 1-2) у коме је наведена заповест о љубљењу Бога и ближњих, коју Господ Христос на Тајној вечери даје Својим ученицима, Владика Исихије је истакао да смо сви који поверујемо у Господа другачији од света.

Ми не живимо по правилима овог света, већ по благодати Божјој и по љубави. У томе треба да се разликујемо. Не да бисмо, не дај Боже, себе узвисили пред другима, већ да бисмо били служитељи свом Богу, Кога смо заволели, и помоћници и доброделатељи нашим ближњима, јер у томе се огледа пуноћа живота да љубимо једни друге, како Господ каже. За ту љубав потребна је благодат Божја казао је Владика Исихије. Детаљније на интернет страници Епархије ваљевске.