Литургија, молебан и представа у Храму Васкрсења Христовог

У XIV недељу по Духовима у Храму Васкрсења Христовог служени су Света Литургија и молебан поводом почетка нове школске године, а након молитвених сабрања за најмлађе је приређена представа „Рибар и златна рибица“, позориштанцета „Јеленица“ из Београда.
Светом Литургијом у катедралном Храму Епархије ваљевске началствовао је протојереј Ненад Марковић, саслуживало је братство светиње, уз појање певнице и Дечјег црквеног хора под управом Вање Урошевић, а у молитвеном присуству веома великог броја верника, нарочито деце. О свадби царевог сина беседио је протонамесник Живојин Кнежевић. „Цар је сам Бог, Син Божји је Господ Исус Христос, невеста је сва творевина, званице – изабрани народ јеврејски“, рекао је беседник, који је пажњу посветио сваком стиху ове јеванђељске приче. „Највеће дело које човек може да учини за свога живота је долазак на Свету Литургију и причешће на њој“, рекао је отац Живојин, позвавши вернике да одећу коју су упрљали грехом очисте покајањем. „Док имамо времена, пригрлимо пут покајања, јер наш лични крај је крај света за нас“, закључио је беседник.

По окончању Свете Литургије, освештани су колач и жито које су принеле чланице Кола српских сестара служен је молебан за почетак нове школске године, а малишанима су свештеници даровали и пригодне поклоне тим поводом. Затим су се сва деца заједно фотографисала, а потом уживала у класику дечје европске књижевности, позоришном приказу Пушкинове бајке „Рибар и златна рибица“, позориштанцета „Јеленица“ из Београда.