Јереј Дејан Трипковић у интервјуу за лист „Путокази“: Грех је старомодан, љубав је модерна!

Свештеник Дејан Трипковић, парох Храма Васкрсења Христовог, осам година је и духовник у Казнено-поправном заводу за малолетнике у Ваљеву. Поред почившег Владике Милутина, једино је свештено лице које је добило награду „Од злата беседа“ коју завод додељује. У разговору за тамошњи часопис „Путокази“, отац Дејан говори о својој служби у затвору, важности присуства свештеника међу штићеницима, као и о томе како и на који начин вера може да преобрати човека који је увелико посрнуо и пао у грех. Разговор можете прочитати на: интервју о. Дејана Трипковића .

Осврт на први број „Православља“ и представљање новог броја

Епископ шабачки и администратор ваљевски г. Лаврентије имао је прворазредну улогу када је са више београдских интелектуалаца покренуо излажење часописа „Православље“, листа Српске Патријаршије, чији се први примерак појавио 15. априла далеке 1967. године. Лист је забрањиван два пута, бележио је све што се дешавало у Српској цркви, извештавао о прогону и затварању појединих Епископа, свештеника и монаха, потврђује секретар редакције Снежана Крупниковић, која још сведочи да је часопис првобитно штампан у великом формату и да се држао на сталку. У деценијама које су уследиле, „Православље“ се у садржинском и техничком смислу много мењало, па тако данас, поред верског живота, прати и научна и културна дешавања. Представљајући нов, 1298. број, Снежана каже да је добрим делом посвећен архимандриту Јовану Радосављевићу, који је по изласку првог броја рекао „обасјало нас је Сунце“, јер је „Православље“ било прозор у слободу из строго контролисаног комунистичког друштва. Стога, у црквеним продавницама потражите ново „Православље“.

Протонамесник Филип Јаковљевић: Христос нас увек разуме!

Иако су свакодневно били уз Господа Христа и слушали Његову реч, апостоли нису у потпуности схватали Његову мисију. Зато им Он предочава да ће Га ухапсити, предати незнабошцима, да ће бити осуђен, мучен и убијен, а напослетку васкрснути. И поред тога, они су се саблазнили, јер су у старозаветним пророштвима о месији замишљали земаљског цара, који ће их извести из ропства и донети благостање у оквирима земаљског живота. Како нам говори Свето јеванђеље по Марку, зачало 47, Христос им из превелике љубави најављује шта ће се збити. Видимо да они то не разумеју, већ тек касније, када су се ти догађаји збили, они су се сетили Христових речи, рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског, тумачећи овај одломак у емисији „Сведочења“. Међутим, иако апостоли у том тренутку не разумеју Христа, Он њих у потпуности разуме, као и све нас и у овој јеванђељској причи видимо добар пример да никада не треба да посумњамо да нас Христос Господ разуме, истакао је отац Филип Јаковљевић. „Зато је и дошао на земљу – да узме човечје тело и осети све што и ми. Да не можемо да кажемо да је Бог тамо негде, јесте добар, јесте Творац, али Он не може да разуме нашу муку. Може, јер је Он сву муку, коју човек може да понесе, понео, претрпео исмевање, мучење, страдање и смрт на крсту. Христос нас увек разуме“, једна је од поука овонедељног јеванђељског одломка, које је слушаоцима Радија Источник упутио протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског.

Свештеник Слађан Филиповић о Марији Египћанки: Каквим судом судимо, тако ће нам се судити!

Пета недеља Великог поста која се назива Глувна, посвећена је Светој Марији Египћанки, великој грешници и покајници, жени која је молитвом и постом успела да победи демоне блуда и разврата који су владали њом дуго. Јереј Слађан Филиповић, парох љубинићки, истиче да сваком човеку Света Марија Египћанка може бити путоказ стицања смирења кроз трпељивост, те да не осуђујемо човека обузетог грехом него његов грех „јер каквим судом судимо тако ће нам се судити“. „Овај живот јесте тренутак наспрам вечности“, закључује отац Слађан који истиче да је Пета недеља поста особена по томе што се у њој служи прво и друго бденије, чије су поруке да бдимо над нашом душом.

Свештеник Милан Станковић о почившем аргимандриту Данилу: Био је библијска појава!

Јереј Милан Станковић, парох у Миличиници, духовно чадо, почившег архимандрита Данила, каже за радио „Источник“ да га је већ при првом сусрету са оцем Данилом фасцинирала његова „библијска“ појава, харизма у којој се уочавало изгарање за веру. „Позивао је на будност, на тражење Бога, на иштење Царства Небеског, уместо овоземаљских благодати“, истиче саговорник, додајући да је он био прави богоносац, неко ко је позивао на мир и неко ко је на сваком месту сведочио љубав Божју. „Био је веран светосављу, а његова импозантна појава привлачила је људе, па се у манастиру на недељним литургијама окупљало по неколико стотина верника“, каже отац Милан.

Ђакон Александар Петровић: Код људи са јаком вером исцељење се догађа без иједне речи

Свака љутња Господња је додир љубави, никако није осуда и одбацивање. Прекоревајући Своје ученике, Господ Христос покушава да укаже на то да они немају довољно вере и ово је јеванђеље о вери или невери, рекао је ђакон Александар Петровић, тумачећи Свето јеванђеље по Марку, зачало 40, илити причу о исцељењу младића у коме је дух неми. Осим ученика, Господ укорева и оца младића и све присутне код којих препознаје мањак или одсуство вере. Дакле, немају веру коју препознајемо код крвоточиве жене и њој сличних, код којих се исцељење догађа без иједне речи. Лична вера у Онога од Кога тражимо помоћ је најважнија у процесу исцељења, истакао је ђакон Александар Петровић.

Протојереј-ставрофор Драган Алексић о архимандриту Јовану: Био је изванредан човек!

Протојереј-ставрофор Драган Алексић, парох Покровске цркве, упознао је архимандрита Јована (Радосављевића) 1983. године када је био парох у Лелићу и његов живот пут дефинише као пут од Лелића до Лелића. „У Лелићу се родио, са 11 година је отишао код Светог Николаја у Жичу, а према сопственој жељи почиваће на манастирском гробљу уз свог учитеља и светитеља“, каже отац Драган, који архимандрита Јована памти као изванредног човека, тихог, мирног, скромног, са много љубави према Христу. „Он је највише монаха познавао и уживао сам да га слушам“, истиче саговорник коме су драгоцене успомене са заједничких служби са архимандритом Јованом за Божићне и Васкршње празнике у Лелићу.

Александар Даниловић: Од Ваљевске гимназије до Хајделрберга

Александар Даниловић, студент на докторским студијама у Хајделбергу (Немачка), говори за радио „Источник“ о свом путу од Ваљевске гимназије, преко Православног богословског факултета у Београду, до мастер и докторских студија у поменутом немачком граду. Два пута је ишао у Свету Земљу да истражује бројне библијске локалитете и истиче да је нестваран осећај ходати Господњом земљом. Област његовог научног рада је Стари Завет, односно Друга Макавејска књига која је мало проучавана и о којој се површно и скоро ништа не зна. услед актуелне пандемије, настава се одвија онлајн, што има и својих предности, али према речима нашег госта, монитор не може да замени живу реч. Које су сличности и разлике између студија у земљи и иностранству, каква је перспектива бављења теологијом и какве видике и путеве то отвара, открива Александар.

У продаји нов број „Православља“

Од 1. априла у продаји је нови број часописа „Православље“, листа Српске Патријаршије, у којем је текст посвећен блаженопочившем Епископу Милутину поводом годину дана од његовог упокојења. Секретар редакције Снежана Крупниковић, каже у разговору за радио „Источник“ да је ваљевски архијереј био велики духовник те да је за живота унапредио живот Епархије у духовном и у материјалном смислу. Поред текста о Епископу Милутину, ново „Православље“ доноси интервју Патријарха Порфирија за РТС, његов говор на обележавању 22. годишњице од почетка бомбардовања на тадашњу СР Југославију, репортажу са обележавања Мартовског погрома у Грачиници, ауторски текст Епископа бачког Иринеја о медијској одредници „јустиновци“, као и слово Епископа диоклијског Калистоса Вера посвећено молитви. Довољно разлога да потражите нов број „Православља“ у црквеним продавницама.

Јереј Дејан Трипковић о Благовестима и Светом Јовану Лествичнику

Четврта недеља Великог поста посвећена је Светом Јовану Лествичнику, аутору знаменитих „Лествица“, путоказу и приручнику за врлински живот, који се по речима јереја Дејана Трипковића, пароха Храма Васкрсења Христовог, остварује у подвижничком животу и потпуној преданости хришћанском етосу. „Подвижништво не води га егоцентризму, што је заблуда многих, него саборности“, каже отац Дејан, додајући да је живот са другима једна врста савременог подвига. У овој недељи се прослављају Благовести, празник када се служи Света Литургија и када је пост разрешен на рибу и вино. „Благовести симболизују нов живот и веру у Царство Небеско, наду да ћемо заједно бити у том Царству“, каже наш гост са подсећањем да је Ава Јустин проносио увек благу вест, те да није случајно што се родио и упокојио на тај празник и што људи због њега у великом броју славе Благовести у манастиру Ћелије где почивају његове мошти.