Свето јеванђеље Седмице 26. по Духовима за недељу 3. децембар лета Господњег 2023.

Јеванђеље Лука, зачало 66. (12,16-21)
16. Каза им пак причу говорећи: „У једнога богатог човека роди њива. 17. И размишљаше у себи говорећи: ‘Шта да чиним, јер немам у шта сабрати љетину своју?’ 18. И рече: ‘Ово ћу учинити: срушићу житнице своје и саградићу веће; и онде ћу сабрати сва жита моја и добра моја; 19. и казаћу души својој: ‘Душо; имаш многа добра сабрана за многе године; почивај, једи, пиј, весели се.’ 20. А Бог му рече: „Безумниче, ове ноћи тражиће душу твоју од тебе; а оно што си припремио чије ће бити?” 21. Тако бива ономе који себи тече благо, а не богати се Богом.

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Испричавши о богаташу који је намеравао само да једе, пије и весели се, а затим био поражен смрћу, не доживевши насладе које је очекивао, Господ је закључио: Тако бива ономе који себи тече благо, а не богати се Богом (Лк.12,21). Такав удео њих постиже. Они који се богате богозаборавом, мисле само о телесним утехама. Они, пак, који желе да избегну тај горки удео, нека се потруде да не стичу за себе, већ нека се богате само Богом. Сво богатство је од Бога. Уколико га стекнеш, посвети га Богу и проистећи ће свето богатство. Све вишкове дели са онима који имају потребу. Тако ћеш вратити Богу оно што ти је дао. Ко даје бедноме, Богу даје. Онај ко тако троши богатство, истински се богати. Богатећи се добрим делима, он се богати ради Бога, са намером да му угоди; он се богати Богом, привлачећи Његов благослов; он се богати од Бога, који вернога у маломе поставља над многим; он се богати код Бога, а не сам за себе, будући да себе не сматра господарем, него само приставом и рачуновођом, чија се сва брига састоји у томе да намири све који му долазе са потребама. Он се боји да било шта утроши на себе самог, јер сматра да би неисправно употребио имање које му је поверено.
чита: јереј Јован Новитовић

Свето јеванђеље Седмице 25. по Духовима за суботу 25. новембар лета Господњег 2023.

Јеванђеље Лука, зачало 46. (9,37-43)
37. А идући дан када сиђоше са горе, срете га мноштво народа. 38. И гле, човек из народа повика говорећи: „Учитељу, молим те, погледај на сина мога, јер ми је јединац; 39. и ево, хвата га дух и виче изненадно; и ломи га уз пену, и једва се удаљи од њега пошто га изломи. 40. И молих ученике твоје да га истерају, па не могоше.” 41. А Исус одговарајући рече: „О роде неверни и покварени! Докле ћу бити с вама и трпети вас? Доведи амо сина свога.” 42. А још док он прилажаше стаде га демон кидати и ломити. А Исус запрети духу нечистоме, и исцели дечака, и предаде га оцу његовом. 43. И сви се веома дивљаху величанству Божијем. А када се сви чуђаху свему што учини Исус рече ученицима својим:

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

По силаску са Горе Преображења, Господ је исцелио дечака у којем је био ђаво. Исцељењу је претходио укор за неверје, које је било узрок због кога ученици нису исцелили поседнутог ђаволом (Лк.9,27-41). Ма чије да је било неверје – оца који је привео сина, народа који се сабрао, или, може бити, и апостола – може се закључити да његово присуство затвара врата милостивог погледа Божијег и Његове помоћи, а да их вера отвара. Господ је и рекао оцу: „Добићеш по мери вере“. Вера није дело једино мисли и ума, него обухвата цело биће човечије. Она обухвата узајамне обавезе верујућег и Онога коме он верује, па макар се оне и не изрекле буквално. Човек се нада на онога коме верује, на њега се у свему ослања и од њега ни у чему не очекује одбијање. Због тога му се и обраћа без сумње као оцу, и иде к њему као у своју ризницу, у уверењу да се неће вратити празних руку. Такво расположење и без речи изазива наклоност код онога коме се човек обраћа. Тако бива међу људима. Међутим, исти вид расположења потребан је и у односу према Господу, свемогућем и свезнајућем, који жели да дарује свако добро. Онај који истински верује никада не бива обманут у својим очекивањима. Ако нешто немамо, премда смо и тражили, значи да немамо потребну веру. Пре свега, потребно је тражити и сместити у срце пуну веру у Господа. Треба је тражити и умолити од Њега, будући да је немамо сами по себи и да је дар Божији. Од оца дечака се тражила вера и он се помолио: Верујем, Господе, помози моме неверју. Веровао је слабо, колебао се, и молио се за утврђење вере. И ко ће се похвалити савршенством вере? Коме, дакле, није неопходно да се помоли: Помози, Господе, моме неверју? Кад би вера код нас била на снази, мисли би биле чисте, осећања света и дела богоугодна. Тада би нас Господ слушао као отац децу. Све што би нам дошло у срце (а у таквом стању могло би доћи само оно што је угодно Господу) ми бисмо добијали без одбијања и одлагања.
чита: јереј Јован Новитовић

Ваведење Пресвете Богородице – слава дечјег хора у Обреновцу

Дечји хор у Обреновцу, који постоји 16 година и окупља децу од 5 до 18 година, прославиће уочи празника Ваведења Пресвете Богородице своју славу освећењем славских дарова и трпезом љубави у Парохијском дому Храма Силаска Светог Духа на Апостоле у Обреновцу. Бденије у недељу почиње у 18 часова у старој цркви у Обреновцу, а Исидора Лимић, диригент хора, позива заинтересоване малишане да се придруже овој хорској породици.

Свето јеванђеље Седмице 23. по Духовима за суботу 11. новембар лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Луки, зачало 36. (8,16-21)
16. А нико не поклапа судом светиљку кад је запали, нити је меће под кревет, него је поставља на свећњак да они који улазе виде светлост. 17. Јер нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће дознати и на видело изићи. 18. Пазите, дакле, како слушате; јер ко има даће му се, а ко нема, узеће се од њега и оно што мисли да има. 19. Дођоше пак њему мати и браћа његова, и не могаху од народа да се састану с њим. 20. И јавише му говорећи: „Мати твоја и браћа твоја стоје напољу, и хоће да те виде.” 21. А он одговарајући рече им: „Мати моја и браћа моја они су који слушају реч Божију и извршују је.”

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће дознати и на видело изићи (Лк.8,17). Наша рђава дела ће се, дакле, у своје време показати, ма колико се трудили да их сакријемо. О њима се, независно од нас, води записник. Каква је то хартија на којој се води тај записник? То је савест наша. Ми је понекад присиљавамо да ћути – и она заиста ћути. Ипак, премда и ћути, она врши своје дело, и води најтачнији летопис наших дела. Шта да радимо ако је на њему записано много рђавог? Потребно је избрисати написано. Чиме? Сузама покајања. Те сузе ће опрати све, тако да неће остати ни трага од онога што је рђаво и што је било записано. Ако, пак, не оперемо оно рђаво, бићемо принуђени да на Суду све написано сами прочитамо. Пошто ће тада нашом свешћу овладати правда, сами ћемо себи донети суд, док ће га Господ само потврдити. Та одлука ће бити неопозива, будући да ће свако сам себе осудити. До других му тада неће бити. И све ће се то завршити у трептају ока: погледаћеш и видећеш какав си. Тог часа ћеш од Господа свудаприсутног чути потврду суда. После тога је свему крај…
чита: јереј Јован Новитовић

Ваведење Пресвете Богородице – слава манастира Пустиња

Манастир Пустиња у архијерејском намесништву ваљевском првом, прославиће славу, празник Ваведења Пресвете Богородице празничним бденијем које у недељу почиње у 17 часова и Светом Литургијом на дан празника од 9 сати. Протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први, најављујући славска сабрања, истиче да се мати Нина и сестра Евгенија уз помоћ добрих људи старају о светињи за коју се верује да ју је подигао краљ Драгутин Немањић, те да се на њу пренео светогорски дух, с обзиром да је и слава Хиландара празник Ваведења. „Принесимо себе Богу, вратимо му се, то је порука Ваведења“, каже отац Дарко, додајући да се симболика тога дана огледа и у томе да су наши храмови – врата Царства Небеског.

Ваведење Пресвете Богородице – слава манастира Докмир

Манастир Докмир у тамнавском намесништву, удаљен 14 км од Уба и 21 км од Ваљева, прославиће славу, празник Ваведења Пресвете Богородице литургијским сабрањем које у понедељак почиње у 8:30 часова. Парох убски и докмирски, протонамесник Зоран Марковић, каже да ће протојереј Небојша Миливојевић, архијерејски намесник тамнавски началствовати Светом Литургијом. О светињи се брину мати Јустина, игуманија, и три сестре са пуно љубави и труда. Више пута паљена и обнављана, потиче с краја 14. века.

Традиционално предавање др Пиргић у Ваљеву

Традиционално, и овог децембра, др Биљана Пиргић, дечји и адолесцетни психијатар, психоаналитичар и психотерапеут, одржаће предавање у оквиру циклуса трибина „Православље и млади“ у понедељак 4. децембра, на празник Ваведења Пресвете Богородице. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, она ће говорити на тему: „Заједништво, самоћа, усамљеност“ у Конференцијској сали Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву. Предавање, које ће у понедељак почети у 19 часова, најављује уредник трибина „Православље и млади“ јереј Дејан Трипковић. Добро дошли!

Ђакон Александар Панић: Самарјанин је добар, јер у сваком човеку види Божји лик

Јеванђеље о милостивом Самарјанину (Лк 10, 25- 37) јесте једна од парабола које се јављају са циљем да прикажу универзалне поруке- поруке о врлинама које је потребно да имамо у животу. Применљива је међу свим људима, јер говори о једном човеку, о Самарјанину, који је добар према свакоме ко год то био. Добар је, јер у сваком човеку види Божји лик, који је уткан у свакоме од нас, рекао је ђакон Александар Панић, тумачећи јеванђељски одломак, који говори о људској доброти и као такав једнако је пријемчив свим људима, без обзира на њихову религијску (не)припадност, националност, место рођења и живљења итд. Оваквих прича има и у другим религијама, али оно што је ново и што православљу даје живот јесте живи Бог, Који се оваплотио и дао нам могућност да се сјединимо са Њим кроз врлински живот и у Светој тајни причешћа и, најважније, дао нам је васкрсење да њиме победимо грех и превазиђемо смрт. Поимање ближњег у старозаветно доба односило се на некога ко живи у близини или човека који је поред нас у сваком тренутк. Такође, ближњим су се сматрали људи из истог народа, племена и породице. Али, из овог одломка сазнајемо да се открива нови начин дефинисања ближњег- по милосрђима које чинимо, објаснио је ђакон Александар Панић.

Нови „Православни мисионар“ у продаји

Из штампе је изашао нови, 393. број „Православног мисионара“, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема овог броја је „Правда људска и правда Божија“. Насловницу часописа краси лик блаженопочившег Митрополита Амфилохија од чије се кончине навршило три године, а који је својим делом сведочио правду Божју, истакао је, представљајући часопис, катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора „Православног мисионара“ задужен за односе са медијима. „Божја правда има категорију вечности“, додао је наш саговорник, нагласивши да у новом броју, поред текстова инспирисаних централном темом, има и три интервјуа, уз устаљене рубрике. Ове године се навршава и 65 година постојања „Православног мисионара“, али и пет година од настанка интернет странице часописа.

Свети Нектарије Егински – слава најмлађе ваљевске цркве

Велелепни Храм Светог Нектарија Егинског, подигнут уз Храм Васкрсења Христовог, на ушћу Градца у Колубару, прославиће славу литургијским сабрањем у среду 22. новембра. Свештенослужитељ цркве, јереј Александар Филиповић, каже да ће Света Литургија почети у 9 сати, те да се очекује да ће служити Епископ ваљевски Исихије. Као и претходних година, и ове ће организовано доћи више стотина поклоника из разних крајева земље и региона. У Храму се чувају честице моштију Егинског чудотворца, над којима се моле невољни и болесни, добијајући укрепљење, утеху, а неретко и радост и оздрављење. Сваког четвртка од 17 часова се служи Акатист Светом Нектарију, а сваке треће недеље, радним данима и Света Литургија од 7 сати.