Свето јеванђеље Седмице крстопоклоне за недељу 19. март лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Марку, зачало 37 (8,34-38; 9,1)
34. И дозвавши народ са ученицима својим рече им: „Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде. 35. Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и јеванђеља онај ће га сачувати. 36. Јер каква је корист човеку ако задобије сав свет а души својој науди? 37. Или какав ће откуп дати човек за душу своју? 38. Јер ко се постиди мене и мојих речи у роду овоме прељуботворном и грешном, и Син ће се Човечији постидети њега кад дође у слави Оца свог са светим анђелима.” 1. И рече им: „Заиста вам кажем: има неки међу овима што стоје овде који неће окусити смрти док не виде Царство Божије да је дошло у сили.”

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде (Мк.6,34). За Господом крстоносцем није могуће ићи без крста. Сви који за Њим иду, нужно иду са крстом. А шта је тај крст? Неприлике, тешкоће и жалости сваке врсте, које се срећу и изван и унутра, на путу савесног испуњавања Господњих заповести, у животу по духу Његових наредаба и захтева. Такав крст је срастао са Хришћанином: тамо где је Хришћанин, тамо је тај крст, а где нема тог крста – нема ни Хришћанина. Олакшице сваке врсте и живот у утехама не приличе истинском Хришћанину. Јер, његов задатак је да се очисти и исправи. Он је као болесник на коме треба да се врше час операције, час превијања. Зар се то може без бола? Он хоће да се истргне из заробљеништва снажнога непријатеља: зар је то могуће без борбе и рана? Он је дужан да иде насупрот свих поредака који га окружују: како то извршити без неприлика и тескоба? Радуј се што осећаш крст на себи, јер поседујеш знак да идеш за Господом путем спасења, у рај. Потрпи мало. Јер, брзо ће крај, а за њим – венци!

чита: јереј Јован Новитовић

Предавање о подвигу у суботу у Саборном Храму

Након изузетног предавања проф. др Растка Јовића на тему „Устани и узми одар свој“, наставља се циклус Великопосних предавања у Храму Васкрсења Христовог у суботу 25. марта. Др Предраг Драгутиновић, редовни професор на катедри Свето писмо Новога завета на Православном богословском факултету, пажњу ће посветити теми: „Великопосни подвиг љубави – новозаветна перспектива“, најављује уредник трибина јереј Дејан Трипковић. Предавање ће почети у суботу 19 часова и одржаће се са благословом Епископа ваљевског Исихија, у организацији ЦО Ваљево при Храму Васкрсења Христовог. Добро дошли!

Историчар Душко Ракић о Дану града 20. марта: Овај датум је ослобођен од идеолошких и политичких примеса!

Ваљево слави 20. март као Дан града у спомен на 1804. годину када је устаничка војска ослободила варош од Турака. Занимљиво је да је Ваљево, које није имало статус града, било прва варош која је ослобођена од Османлија. Историчар Душко Ракић каже да је 20. март најбољи датум за обележавње Дана града јер од 1804. године почиње стварање новог друштва, ослобађање од феудализма, али и нека врста континуитета коју је Ваљево попут осталих градова изгубило потпадањем под турску власт у средњем веку. „Овај датум је ослобођен од идеолошких и полотичких примеса за разлику од других датума који су такође у оптицају за Дан града… Улога породице Ненадовић је немерљива, њима највише дугујемо слободу“, истиче наш саговорник, подсећајући посебно да углед и моћ коју је имао кнез Алекса Ненадовић.
Свечана академија са доделом награда града Ваљева, међу чијим добитницима је и Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ биће у понедељак 20. марта у подне у Центру за културу Ваљево.
Разговор са Душком Ракићем је вођен у марту 2022. године.

Прва књига Мојсијева Седмице крстопоклоне за петак 17. март лета Господњег 2023.

Прва књига Мојсијева (8,4-21)
4. те се устави ковчег седмог месеца дана седамнаестог на планини Арарату. 5. И вода опадаше све већма до десетог месеца; и првога дана десетог месеца показаше се врхови од брда. 6. А после четрдесет дана отвори Ноје прозор на ковчегу, који беше начинио; 7. и испусти гаврана, који једнако одлеташе и долеташе докле не пресахну вода на земљи. 8. Па пусти и голубицу да би видео је ли опала вода са земље. 9. А голубица не нашавши где би стала ногом својом врати се к њему у ковчег, јер још беше вода по свој земљи; и Ноје пруживши руку ухвати је и узе к себи у ковчег. 10. И почека још седам дана, по опет испусти голубицу из ковчега. 11. И пред вече врати се к њему голубица, и гле, у кљуну јој лист маслинов, који беше откинула; тако позна Ноје да је опала вода са земље. 12. Али почека још седам дана, па опет испусти голубицу, а она му се више не врати. 13. Шест стотина прве године века Нојева први дан првог месеца усахну вода на земљи; и Ноје откри кров на ковчегу, и угледа земљу суву. 14. А другога месеца двадесет седмога дана беше сва земља сува. 15. Тада рече Бог Ноју говорећи: 16. „Изађи из ковчега ти и жена твоја и синови твоји и жене синова твојих с тобом; 17. све звери што су с тобом од сваког тела, птице и стоку и што год гамиже по земљи, изведи са собом, нека се разиђу по земљи, и нека се плоде и множе на земљи.” 18. И изађе Ноје и синови његови и жена његова и жене синова његових с њим. 19. Све звери, све ситне животиње, све птице и све што се миче по земљи по својим врстама изађоше из ковчега. 20. И начини Ноје жртвеник Господу, и узе од сваке чисте стоке и од свијих птица чистих, и принесе на жртвенику жртве паљенице. 21. И Господ омириса мирис угодни, и рече у срцу свом: „Нећу више клети земље с људи, што је мисао срца човечијег зла од малена; нити ћу више убијати свега што живи, као што учиних.

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Безбожност пада у неправду (Прич.11,5). Нечастивост (безбожност) је неправилан однос према Богу или потпуни богозаборав, који прати неверовање у постојање Божије и Његово промишљање о створеноме. Друге душе, пак, будући стешњене притиском сличних нечастивих мисли, и желећи ипак да како-тако буду исправне личности, доносе решење: 6ићу праведан, частан и хуман, не бавећи се тиме да ли има неко изнад мене, који посматра, обавезује и тражи одговор за дела људска. И шта бива? Нема на њима благослова Божијег, јер га нису ни тражили, и дело њихово нема успеха. Савест их свакодневно опомиње за дела или неправде, или због нечасности или нехуманости. Они успевају да себе прикажу праведним једино пред људима. Ради свога оправдања, ако је потребно, они и чињенице o6pћy, криво их тумачећи. Ко је, међутим, чисте савести у својој унутрашњости, нема потребе за оправдавањем. Немарни према себи потпуно занемарују овај унутрашњи раздор, а они пажљивији се различито према њему односе. О, кад би бар неко од њих савесно погледао на тај раздор и, схвативши откуда је, потрудио се да га отклони! Он би и самог себе исправио и другима помогао да дођу у добар склад.

чита: јереј Јован Новитовић

Ђакон Владимир Ракић: Одрицање од себе значи побеђивање страсти

Свето јеванђеље Крстопоклоне недеље (Мк 8, 34- 38, 9- 1) говори да Господ Христос никоме ништа не заповеда, већ позива људе да по својој слободној вољи изаберу да ли желе да иду за Њим. Наравно, Господ Христос жели да се сви људи спасу и нуди истински живот. Он све нас позива да будемо Његови ученици, да подражавамо Његов живот и Његова дела, рекао је, између осталог, ђакон Владимир Ракић, свештенослужитељ при Храму Васкрсења Христовог, наставник веронауке у Техничкој школи Ваљево и дуги низ година истакнути појац на богослужењима у Ваљевској епархији.  „Одрицање од себе“, о коме Господ говори у овом одломку, значи побеђивање страсти и замењивање самољубља и угађања себи личним прекоревањем како би, у божанској благодати, остали прави хришћани, који по свом животу и делима личе на Христа, објаснио је ђакон Ракић, тумачећи јеванђељски одломак Крстопоклоне недеље у емисији „Сведочења“.

Нова изложба у Народном музеју

Ваљево је 1914-1915. године било град-болница начелу са пуковником др Миланом Пецићем, заборављеном личношћу, о којој ће Ваљевци имати прилике више да сазнају на предстојећој изложби у Галерији Народног музеја. Аутор, историчар др Владимир Кривошејев, каже да је отварање поставке у петак 17. марта у 18 часова. Како се догодило да др Милан Пецић буде скрајнут, маргинализован и напослетку, заборављен, објашњава др Кривошејев.

„Православна слагалица“ за средњошколце

Јереј Јован Новитовић, секретар Одбора за верску наставу Епархије ваљевске, говори о добро познатом квизу „Православна слагалица“ који се годинама одржавао за основце и чији је аутор свештеник и вероучитељ Драган Станојевић. Ових дана почело је и надметање за средњошколце,на молбу ђака и вероучитеља, каже отац Јован. Питања су озбиљнија, тежа, али то није спречило ученике у посавском и тамнавском намесништву да покажу велико знање и да најбољи међу њима изборе пласман у финале које ће бити у Ваљеву, највероватније по Васкрсу. С обзиром да колубарско и подгорско намесништво имају по једну средњу школу, у њима ће вероучитељи изабрати по три најбоља ученика који ће представљати своје школе у финалу. Наредних дана одржаће се полуфинално такмичење у оба ваљевска намесништва, каже отац Јован, тако да ће се у завршници наћи шест школа. И овога пута биће обезбеђене вредне награде.

Прва књига Мојсијева Недеље Крстопоклоне за среду 15. март лета Господњег 2023.

Прва књига Мојсијева (7,6-9)

И беше Ноју шест стотина година кад дође потоп на земљу. 7. И уђе Ноје у ковчег и синови његови и жена његова и жене синова његових с њим ради потопа. 8. Од животиња чистих и од животиња нечистих и од птица и од свега што се миче по земљи, 9. уђе к Ноју у ковчег по двоје, мушко и женско, као што беше Бог заповедио Ноју.

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Чудесно је како Премудрост призива безумне: Ко је безуман, нека прибегне мени (Прич.9,4). Из тога следи да „умнима“ нема приступа у дом Премудрости или свету Цркву. Сваку „умност“ треба одложити при самом уласку у тај дом. Са друге стране, пошто су свака мудрост и знање у дому Премудрости, изван њега, ван свете Цркве, може се наћи само безумље, незнање и слепило. Како је дивно дело Божије! Улазећи у Цркву, остави свој ум, и постаћеш истински уман; остави своју самосталност и постаћеш истински независан; одбаци и целог себе, и постаћеш прави владалац самог собе. О, кад би свет разумео ову премудрост! Међутим, то је сакривено од њега. Не разумевајући Премудрост Божију, он виче на њу, и безумне „разумнике“ и даље држи у њиховој ослепљености.

чита: јереј Јован Новитовић

Прича „анђела“ о манастиру Острог

Несумњиво најпознатија светиња Српске Православне Цркве и једна од, по броју поклоника (укључујући и инославне и иноверне), најпохођенијих на православним просторима- манастир Острог, тема је најновијег издања емисије „Кад анђели проговоре“. Уз помоћ наставника веронауке Милана Јанковића, обрадиле су је ученице завршног разреда Економске школе Ваљево: Анастасија Станојевић, Јована Петровић, Марија Мандић и Наталија Старчевић.

Прва књига Мојсијева Седмице крстопоклоне за уторак 14. март лета Господњег 2023.

Прва књига Мојсијева (7,1-5)

И рече Господ Ноју: „Уђи у ковчег ти и сав дом твој; јер те нађох праведна пред собом овога века. 2. Узми са собом од свих животиња чистих по седморо, све мужјака и женку његову; а од животиња нечистих по двоје, мужјака и женку његову, 3. такођер и од птица небеских по седам, мужјака и женку његову, да им се сачува семе на земљи. 4. Јер ћу до седам дана пустити дажд на земљу за четрдесет дана и четрдесет ноћи, и истребићу са земље свако тело живо, које сам створио.” 5. И Ноје учини све што му заповеди Господ.

Свети Теофан Затворник:
Мисли за сваки дан у години

Премудрост, Бог Слово, сачини себи дом – свету Цркву, и у њој удеси трпезу – реч Божију и свете тајне, посебно Свету Тајну Тела и Крви. И посла слуге своје, свете апостоле и њихове прејемнике, да све позову на вечеру (Прич.9,1-8). Много је већ позвано, али се још продужава позивање, да би се напунио читав дом. И вечера траје непрестано. Слава Господу који је према нама толико милосрдан! Хајдемо стога сви! Уђимо унутра и нека нико не остане иза врата. У ове дане поста је и позивање појачано и вечера је обилнија. Међутим, утолико ће нам се теже опростити уколико се лишимо вечере. Нека свако у својој памети добро уреже речи Премудрости: Онај који греши мени, сам себи чини нажао (Прич.8,35), и нека се сажали на себе.

чита: јереј Јован Новитовић