Са Богом и Хипократом: Како одгајити радосно дете

Клинички психолог др Влајко Пановић, са вишедеценијским искуством у раду са децом и родитељима, истиче да доминира тамна страна живота и да глобално гледано, породица живи хаотично. Увођењем либералног радног времена, разбијен је природан ритам породице, што је предуслов за несрећну породицу. „Спонтаност је носилац радости“, каже саговорник, саветујући притом родитеље да никако не пореде своју децу са другом децом, да их не награђују материјално јер неће моћи да задовоље њихове апетите. „Морамо се вратити себи, поставити јасне циљеве“, поручује Пановић, закључујући да је посебно погубно што се на сваком кораку налазе кладионице, пекаре и апотеке.

Са Богом и Хипократом: Како се заштити од високих температура?

Снежана Маринковић, нутрициониста-дијететичар из Завода за јавно здравље Ваљево, каже да је веома важно не излагати се сунцу без преке потребе од 11 до 17 часова, да то време треба проводити у затвореним просторијама или у хладу. „Ослушкујте свој организам, дајте му оно што му треба, а то је доста течности (воде, хладних чајева, домаћих сокова), лаганих оброка (богатим сезонским воћем и поврћем и рибом) и шетње у раним јутарњим или вечерњим часовима. „Ми смо здравствено непросвећена нација“, истиче наша гошћа, подвукавши да морамо да имамо времена за себе и да водимо рачуна о правилној исхрани.

Са Богом и Хипократом: Брига о менталном здрављу

Снежана Маринковић, нутрициониста-дијететичар у Заводу за јавно здравље, и Живана Пантић, психолог у Дому здравља, говоре о важности чувања менталног здравља, с обзиром да је јун проглашен за Национални месец бриге о менталном здрављу. Истичу да нема човека који нема неку врсту стреса, али да је ментално здрав онај који је способан да оствари своје потенцијале. „Као народ смо склони паничним стањима, недостају нам стрпљење, пријатељи, али и добар здравствени систем“, упозорава Живана, док Снежана наглашава да су добар сан, правилна исхрана, физичка активност и дружење, неопходни алати за постизање квалитетног менталног здравља. Оне упозоравају да је све већи број људи који имају лоше ментално здравље, чему говоре у прилог и најновија истраживања у Србији.

Са Богом и Хипократом: Весна Павловић, главна патронажна сестра

Главна сестра службе поливалентне патронаже Весна Павловић, струковна медицинска сестра, специјалиста области јавног здравља, говори о Медицинском селу, Школи родитељства, Међународном дану физичке активности, али и о штетности дувана, с обзиром да је 31. мај – Национални дан против дуванског дима. Позива мештане Диваца и околних села да дођу у суботу 4. јуна и провере своје опште здравствено стање у Основној школи у Дивцима. Новина у Школи родитељства је посета патронажне сестре и стоматолога трудницама у кућним условима, што се показало као преко потребно и важно. Физичка активност и правилна исхрана су улагање у будућност, истиче гошћа.

Са Богом и Хипократом – протонамесник Драган Поповић – Биоетичка питања

Протонамесник Драган Поповић, докторанд на Православном богословском факултету БУ, превео је књигу “Биоетика. Синодски текстови православних цркава”, др Којоса Г. Николаоса, професора на Вишој црквеној академији у Солуну. Књига се бави осетљивим питањима: еутаназијом, сурогат материнством, вантелесном оплодњом – којој посебну пажњу посвећујемо у празничном разговору са оцем Драганом.

Са Богом и Хипократом: др Владимир Пантелић – Болести штитасте жлезде

Др Владимир Пантелић, специјалиста опште хирургије и субспецијалиста ендокрине хирургије, говори о болестима штитасте жлезде која је женско обољење јер жене у много већем проценту имају проблема са њом у односу на мушкарце. С обзиром да су почетни симптоми исти или слични као и код других болести, доктор објашњава како да уочимо да штитаста жлезда не ради како треба, а затим говори и о методама лечења.

Са Богом и Хипократом: др Ненад Димитријевић – Рак грлића материце

„Једном годишње свака жена дугује себи и својој породици да оде на гинеколошки преглед и провери своје здравствено стање“, каже специјалиста гинекологије и акушерства у Општој болници Ваљево др Ненад Димитријевић, објашњавајући притом како се добија карцином грлића материце који однесе више од петсто живота жена током године. Кад се симптоми појаве, обично буде касно – упозорава лекар кога питамо како се болест лечи, које последице оставља, које су ризичне групе и колико је делотворна вакцина против ХПВ вируса, одговорног за настанак овог карцинома.

Са Богом и Хипократом: психолог Живана Пантић о страху

Поред индивидуалних страхова које свако од нас има и који су само наши, постоје страхови које осећају многи људи, заједнице, па и читави народи. Још се нисмо опоравили од пандемије корона вируса, догодио се и догађа оружани сукоб у Украјини, што се одразило на целу Европу, па и на нас. Затим је ту аерозагађење, еколошки проблеми који прете да се претворе у катастрофу невиђених размера. Како се носити са овим страховима, како не паничити и како да страхови не загосподаре нама, питамо Живану Пантић, психолога у Дому здравља Ваљево.

Са Богом и Хипократом: др Томислав Гајић: Страх се појављује као одбрана људског бића од нечега што га угрожава споља или изнутра

Несумњиво најпроучаванија емоција у наукама које се баве људском душом- страх, у последње две године константно је присутна у животима људи широм света. Разлог томе јесте пандемија вируса корона, која је однела животе великог броја људи. Крајем фебруара, у ударним вестима свих светских медија, место извештајима о борби са пандемијом заузеле су информације о војној операцији Русије у Украјини, а самим тим страх од заразе умногоме је потиснут услед страха од економских и социјалних турбуленција, илити последица сукоба у другим државама. „Страх се појављује као одбрана људског бића од нечега што га угрожава споља или изнутра“, сматра угледни ваљевски и српски психијатар др Томислав Гајић.  На основу широког спектра знања и искуства у лечењу душевних обољења, др Гајић пружа квалитетне анализе и драгоцене савете за превазилажење страха, који код нашег народа има и облик поновљене трауме, имајући у виду ратове деведесетих година на простору некадашње Југославије, као и агресију НАТО пакта на Србију и Црну Гору, која је обележила пролеће 1999. године.

Са Богом и Хипократом: Нутрициониста Снежана Маринковић о дијетама

Да ли између вођења рачуна о исхрани и дијете може да се стави знак једнакости и да ли је дијета исто што и гладовање, питамо нутриционисту-дијететичара Снежану Маринковић из Завода за јавно здравље Ваљево. Она упозорава да свако мршављење које подразумева губитак великог броја килограма за кратко време, није добро, те да у људском организму све тежи равнотежи, јер сваки дисбаланс може да проузрокује бројна обољења.