Са Богом и Хипократом – протонамесник Драган Поповић – Биоетичка питања

Протонамесник Драган Поповић, докторанд на Православном богословском факултету БУ, превео је књигу “Биоетика. Синодски текстови православних цркава”, др Којоса Г. Николаоса, професора на Вишој црквеној академији у Солуну. Књига се бави осетљивим питањима: еутаназијом, сурогат материнством, вантелесном оплодњом – којој посебну пажњу посвећујемо у празничном разговору са оцем Драганом.

Са Богом и Хипократом: др Владимир Пантелић – Болести штитасте жлезде

Др Владимир Пантелић, специјалиста опште хирургије и субспецијалиста ендокрине хирургије, говори о болестима штитасте жлезде која је женско обољење јер жене у много већем проценту имају проблема са њом у односу на мушкарце. С обзиром да су почетни симптоми исти или слични као и код других болести, доктор објашњава како да уочимо да штитаста жлезда не ради како треба, а затим говори и о методама лечења.

Са Богом и Хипократом: др Ненад Димитријевић – Рак грлића материце

„Једном годишње свака жена дугује себи и својој породици да оде на гинеколошки преглед и провери своје здравствено стање“, каже специјалиста гинекологије и акушерства у Општој болници Ваљево др Ненад Димитријевић, објашњавајући притом како се добија карцином грлића материце који однесе више од петсто живота жена током године. Кад се симптоми појаве, обично буде касно – упозорава лекар кога питамо како се болест лечи, које последице оставља, које су ризичне групе и колико је делотворна вакцина против ХПВ вируса, одговорног за настанак овог карцинома.

Са Богом и Хипократом: психолог Живана Пантић о страху

Поред индивидуалних страхова које свако од нас има и који су само наши, постоје страхови које осећају многи људи, заједнице, па и читави народи. Још се нисмо опоравили од пандемије корона вируса, догодио се и догађа оружани сукоб у Украјини, што се одразило на целу Европу, па и на нас. Затим је ту аерозагађење, еколошки проблеми који прете да се претворе у катастрофу невиђених размера. Како се носити са овим страховима, како не паничити и како да страхови не загосподаре нама, питамо Живану Пантић, психолога у Дому здравља Ваљево.

Са Богом и Хипократом: др Томислав Гајић: Страх се појављује као одбрана људског бића од нечега што га угрожава споља или изнутра

Несумњиво најпроучаванија емоција у наукама које се баве људском душом- страх, у последње две године константно је присутна у животима људи широм света. Разлог томе јесте пандемија вируса корона, која је однела животе великог броја људи. Крајем фебруара, у ударним вестима свих светских медија, место извештајима о борби са пандемијом заузеле су информације о војној операцији Русије у Украјини, а самим тим страх од заразе умногоме је потиснут услед страха од економских и социјалних турбуленција, илити последица сукоба у другим државама. „Страх се појављује као одбрана људског бића од нечега што га угрожава споља или изнутра“, сматра угледни ваљевски и српски психијатар др Томислав Гајић.  На основу широког спектра знања и искуства у лечењу душевних обољења, др Гајић пружа квалитетне анализе и драгоцене савете за превазилажење страха, који код нашег народа има и облик поновљене трауме, имајући у виду ратове деведесетих година на простору некадашње Југославије, као и агресију НАТО пакта на Србију и Црну Гору, која је обележила пролеће 1999. године.

Са Богом и Хипократом: Нутрициониста Снежана Маринковић о дијетама

Да ли између вођења рачуна о исхрани и дијете може да се стави знак једнакости и да ли је дијета исто што и гладовање, питамо нутриционисту-дијететичара Снежану Маринковић из Завода за јавно здравље Ваљево. Она упозорава да свако мршављење које подразумева губитак великог броја килограма за кратко време, није добро, те да у људском организму све тежи равнотежи, јер сваки дисбаланс може да проузрокује бројна обољења.

Са Богом и Хипократом: Лекари у Великом рату

Током ратних 1914. и 1915. године Ваљево је било град-болница јер су готово све институције биле претворене у амбуланте, стационаре, домове здравља и болнице. Тих година се у граду који је једва имао 8 000 становника лечило и до 30 000, што рањених, што оболелих од разних заразних болести, од којих је најсмртоноснији био пегави тифус. Уз надљудске напоре у нехуманим условима лечили су их савезнички и домаћи лекари чија имена и жртву не смемо да заборавимо. О њима, уочи парастоса који ће се служити у недељу 27. фебруара у болничкој цркви, говоре историчар др Владимир Кривошејев из Народног музеја и др Давор Живковић, специјализант гинекологије у Општој болници Ваљево.

Са Богом и Хипократом: уролог и ипођакон др Небојша Пакевић – Уринарна инконтиненција

Када се насмејемо, кинемo, закашљемо или напнемо, догоди нам се понекад да мокраћа сама крене и то код нас изазове осећај непријатности. Али неки људи тако живе, односно неки људи не могу да задрже мокраћу. Неки се стиде, а неки покушавају да нађу решење. Када решење постоји а када остатак живота мора да се проведе са уринарном инконтинецијом, објашњава примаријус др Небојша Пакевић, специјалиста урологије, консултант у Дому здравља „Хемикал“ и ипођакон у Храму Светих врача Козме и Дамјана.

Са Богом и Хипократом: др Биљана Пиргић – Последице короне на младе

„Вирус корона је обележио део одрастања младих генерација“, каже за радио „Источник“ дечји и адолесцентни психијатар, психотерапеут и психоаналитичар др Биљана Пиргић, истакавши да је неопходно наћи баланс између забрана и дозвола јер је ово компликовано време у којем је младима драгоцена подршка одраслих. Многи адолесценти су се суочили са тешким породичним губицима и зато докторка каже да је боље туговати одмах него одложено, те да ће последице короне стално испливавати на површину. „Кад изгубите све ослонце, морате да тражите нови, поручује докторка која је по устаљеној традицији одржала још једно предавање овог децембра деци и родитељима у Храму Васкрсења Христовог.

Са Богом и Хипократом: хирург др Владимир Пантелић

Поводом празника Светих врача и бесребреника Козме и Дамјана, иначе заштитника лекара, гост радија „Источник“ је др Владимир Пантелић, специјалиста опште хирургије и субспецијалиста ендокрине хирургије у Општој болници Ваљево, лекар који брине о својим пацијентима од тренутка кад их упознаје, па када их оперише, затим у процесу опоравка, али и приликом отпуста из болнице. Одувек је знао да ће бити лекар, а од малена је ишао у цркву, највише захваљујући својој баки. „Сваки улазак у операциону салу је изазов и потребни су снага и смирење са вером у Бога да би исход операције био најбољи могући“, каже др Влада који често одлази на Хиландар да лечи тамошње монахе. „Тамо је посебна веза између неба и земље, између реалног и узвишеног, између Бога и човека“, каже доктор који је и члан Српског лекарског друштва, као и Хиландарског лекарског друштва. У новом броју „Бесребреника“ чији је примерак бесплатан, можете прочитати разговор са др Владом који је урадила колегиница Јадранка Јанковић.