Екскурзија за вредне штићенике КПЗ-а

У склопу редовне сарадње између Епархије ваљевске и Казнено-поправног завода за малолетнике у Ваљеву, Црквена општина при Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву и КПЗ Ваљево организовали су путовање за 10 најбољих осуђених лица у манастир Троношу и Тршић, као и посету етно-селу Сунчана река на Дрини. Ово путовање се организује већ пету годину за редом у знак захвалности за помоћ штићеника у уређењу светиња Епархије ваљевске, а посебно приликом помоћи изградње храма Светог Нектарија Егинског и уређења порте Саборног храма Васкрсења Христовог. Групу су водили васпитачи Предраг Томић и Огњен Николић, као и припадник службе обезбеђења Дејан Радовић, заједно са професором информатике Живомиром Лазаревићем, духовником установе свештеником Дејаном Трипковићем и свештеником Александром Филиповићем, свештенослужитељем при Храму Светог Нектарија Егинског. У Троноши сестринство манастира је дочекало осуђене са прикладним послужењем где су имали прилику да чују о историји ове знамените светиње и да посете манастирски музеј. Такође, игуманија манастира је припремила пригоде поклоне за штићенике. У Тршићу је организована посета цркви Светог Архангела Михаила и Вуковој кући. Дан је завршен у Сунчаној реци.
јереј Дејан Трипковић

Свето јеванђеље седмице прве по Духовима за петак 9. јун лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Матеју, зачало 14 (5,33-41)
33. Још сте чули како је казано старима: „Не куни се криво, а испуни што си се Господу заклео”. 34. А ја вам кажем: Не куните се никако: ни небом, јер је престо Божији; 35. ни земљом, јер је подножје ногама његовим; ни Јерусалимом, јер је град великога Цара. 36. Ни главом својом не куни се, јер не можеш ни длаку једну белом или црном учинити. 37. Дакле, нека буде реч ваша: да, да; не, не; а што је више од тога од злога је. 38. Чули сте да је казано: „Око за око, и зуб за зуб”. 39. А ја вам кажем да се не противите злу, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други; 40. и који хоће да се суди с тобом и кошуљу твоју да узме, подај му и хаљину; 41. и ако те ко потера једну миљу, иди с њим две.

 

Мисли за сваки дан у години Светог Теофана Затворника:

А ја вам кажем да се не противите злу (Мт.5,39). Другим речима, дај себе на жртву својевољности и злоби људској. Али, зар се тако може живети? Не узнемиравај се. Онај који је дао ту заповест јесте наш Промислитељ и Старатељ. Када са пуном вером и од све душе пожелиш да тако живиш, и да се не противиш никаквом злу, сам Господ ће за тебе да уреди живот који ће бити не само сношљив, него и сретан. На самом делу бива да противљење још више раздражује противника и побуђује га да изналази нове непријатности, док га уступак разоружава и смирује. Стога, ако претрпиш само прву навалу злобе, људи ћe се сажалити и оставити те на миру. Противљење, пак, и освета само распирују злобу, која са једног лица прелази на породицу, а затим са поколења на поколење.

чита: јереј Јован Новитовић

Протонамесник Бранко Чолић: Ко призна Христа, трпеће

Речи Господа Христа једнако су актуелне данас како су биле у тренуцима у којима су изговорене. Тако ће бити док траје свет и век. „Сваки који призна мене пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима“, бележи Свети апостол Матеј у одломку за недељу пред нама (Мт, зачало 38). Било је много људи који су признали Христа,  нису га се одрекли и за Њега су пострадали, јер су били јаки у вери, навео је у тумачењу ове приче протонамесник Бранко Чолић, свештенослужитељ при Храму Покрова Пресвете Богородице и главни и одговорни уредник часописа „Покровски благовесник“.  Заиста, указао је отац Бранко Чолић, како време иде, имајући у виду све што се дешава око нас, уследиће једна велика поларизација и јасно ће се морати рећи да ли смо или нисмо Божји. Онај који буде био Божји, трпеће. „Да ли ће бити бруталног гоњења као у првим вековима хришћанства или перфиднијег као што сада већ натиремо, видећемо. Али, несумњиво да свако ко призна да је Христос истинити Бог и истинити Човек, једини пут, истина и живот, да нема другог бога, да нема спасења мимо Цркве, тај ће трпети“, истакао је протонамесник Бранко Чолић, поткрепивши своје излагање јеванђељским учењем и примерима из животног искуства у овом времену.

Епископ Исихије на дан Светог Јустина служи у манастиру Ћелије

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије служиће у среду 14. јуна 2023. г. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ћелије у 9 часова поводом празника Преподобног Јустина Ћелијског.

Резултати конкурса „У част српског Златоуста“

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског господина Исихија, Епархија ваљевска и манастир Лелић расписали су други по реду наградни конкурс за најбоље написану беседу под називом У част српског Златоуста.
Конкурс је трајао од 15. фебруара до 15. априла 2023. године и био је намењен за ученике средњих богословских и световних школа на подручју Српске православне цркве. У поменутом периоду конкурсу се одазвало двадесет девет ученика са својим беседничким остварењима.
Овогодишње теме конкурса биле су:
Каква је корист човеку ако задобије сав свет, а души својој науди? (Мк 8, 36)
Није нас Бог створио да се жалимо на Његова дела, већ да покажемо своја (Свети Владика Николај)
Ја знам ко сам по звону што са задужбина немањићких пева… (Десанка Максимовић)
С радошћу смо дочекали све радове, с љубављу их читали, с поносом објављујемо да нас је више него прошле године, а с вером и надом у вас, драга децо, настављамо заједно николајевским путем!
Драго нам је што су и овогодишње теме биле надахнуће за дубоке и снажне поруке „малих људи које ми зовемо деца“. У овим смутним временима, када се не чујемо довољно иако стално о нечему разговарамо; када се не виђамо довољно иако смо физички заједно – ови радови сијају још јаче и охрабрују још снажније.
Све пристигле беседе заслужују велику похвалу, најпре због уложеног труда сваког ученика, а потом и због своје оригиналности, лепоте и вредности.
Ипак, као што то правила и налажу, изабрани су радови за прва три места:
место: Александра Мићић, ученица првог разреда Шабачке гимназије;
место: Анастасија Ристић, ученица првог разреда Друге крагујевачке гимназије;
место: Јелена Павловић, ученица четвртог разреда гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада.
Честитамо творцима награђених радова, а и свим нашим беседницима на несебично подељеним речима које нас оснажују у нади да ћемо имати праве чуваре наше вере и отаџбине, а и нашег језика.

Члан жирија конкурса:
професор српског језиа и књижевности
Сања Сировљевић

Веронаука за одрасле у недељу у Рабровици

У недељу 11. јуна, уочи почетка Апостолског поста, у паpохијском дому при Храму Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца биће организована „Веронаука за одрасле“ са почетком у 17 часова. О основним и важним питањима наше вере са верницима ће разговарати протонамесник Невен Лукић, старешина цркве у Рабровици. Добро дошли!

Свето јеванђеље седмице прве по Духовима за четвртак 8. јун лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Матеју, зачало 13 (5,27-32)
27. Чули сте како је казано старима:„Не чини прељубу”. 28. А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме. 29. А ако те око твоје десно саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тело твоје да буде бачено у пакао. 30. Ако ли те десна рука твоја саблажњава, одсеци је и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи да све тело твоје буде бачено у пакао. 31. Тако је казано: „Ко отпусти жену своју, нека јој да књигу отпусну”. 32. А ја вам кажем да сваки који отпусти жену своју, осим због прељубе, наводи је да чини прељубу; и који се ожени отпуштеницом, прељубу чини.

Мисли за сваки дан у години Светог Теофана Затворника:

Сваки који погледа на жену… већ је учинио прељубу с њом (Мт.5,28). Шта, зар онај који живи у заједници да никако не погледа на жену? Не, јер не чини прељубу онај који једноставно погледа на жену, него онај који је погледа са жељом. Ако треба да погледаш – погледај, али срце држи на узди. Гледај очима детета које на жене гледа чисто, без икаквих рђавих мисли. Треба и њих волети, јер се ни оне не искључују из заповести о љубави према ближњим – али, чистом љубављу у којој се има на уму душа и духовно сродство, без ичег другог… Пред Богом нема мушког ни женског пола. Тако ни у међусобним односима Хришћана не би требало да постоји разлика. Међутим, рећи ћеш да је то тешко. Наравно, без борбе не бива. Ипак, борба претпоставља избегавање рђавог. То, пак, избегавање се милостивим Господом рачуна у чистоту.

чита: јереј Јован Новитовић

Свето јеванђеље седмице прве по Духовима за среду 7. јун лета Господњег 2023.

Свето јеванђеље по Матеју, зачало 12 (5,20-26)
20. Јер вам кажем да, ако не буде правда ваша већа него правда књижевника и фарисеја, нећете ући у Царство небеско. 21. Чули сте како је казано старима: „Не убиј“, јер ко убије, биће крив суду. 22. А ја вам кажем да ће сваки који се гневи на брата свога ни за што, бити крив суду; а ако ли ко рече брату своме: „Рака!“ биће крив синедриону; а ко рече: „Будало!“ биће крив паклу огњеноме. 23. Ако, дакле, принесеш дар свој жртвенику, и онде се сетиш да брат твој има нешто против тебе, 24. остави онде дар свој пред жртвеником, и иди те се најпре помири са братом својим, па онда дођи и принеси дар свој. 25. Мири се са супарником својим брзо, док си на путу с њим, да те супарник не преда судији, а судија да те не преда слуги и у тамницу да те не вргну. 26. Заиста ти кажем: „Нећеш изаћи оданде док не даш до последњег новчића.“

Мисли за сваки дан у години Светог Теофана Затворника:

Ако не буде правда ваша већа него правда књижевника и фарисеја, нећете ући у Царство небеско (Мт.5,20). Обележје књижевника јесте знање закона без бриге о животу по закону. Обележје фарисеја јесте исправност спољашњег понашања без посебне бриге о исправности осећања и помисли. И једно и друго стање нарави осуђени су на лишавање Царства небеског. Узми одатле за себе потребну поуку. Труди се на упознавању јеванђелског закона, али са намером да са сазнањем ускладиш и живот. У понашању се труди да будеш исправан, али пази и на унутрашња чула и помисли и расположења. Сазнавши потребно, немој се заустављати на знању него иди даље и направи закључак на шта те знање у поједином случају обавезује. Затим се неодложно потруди да неопходно испуниш. У свом понашању пази да не иду осећања и расположења за спољашњим делима, него да спољашња дела буду изазвана осећањима и расположењима, и да буду њихов тачни израз. Потрудивши се на тај начин, бићеш виши од књижевника и фарисеја и врата Царства неће бити затворена пред тобом.

чита: јереј Јован Новитовић

Свештеник Бранко Ћурчин, следећи предавач у циклусу „Православље и млади“

Циклус трибина „Православље и малди“ наставља се предавањем протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина, новосадског свештеника и духовника терапијске заједнице за лечење болести зависности „Земља живих“. Отац Бранко ће у среду 14. јуна од 19 часова говорити на тему „Црква – институција или живи органиам“. Предавање ће се одржати са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, а у организацији ЦО Ваљево при Храму Васкрсења Христовог. Добро дошли!

Признања Дома здравља за Епископа Исихија и Покровску цркву

Откако је 9. јануара 1953. године основан као Дом народног здравља па све до данашњих дана, Дом здравља Ваљево био је и остао установа која предано, с љубављу према професији и људима, лечи суграђане и све оне који им се за помоћ обрате. Јубилеј – 70 година успешног рада обележен је на празник Треће Тројице свечаном академијом у Едукативном центру Дома здравља. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, Епархију ваљевску су на свечаности представљали архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, старешина Храма Васкрсења Христовог протонамесник Драган Јаковљевић, духовник Опште болнице Ваљево јереј Драган Станојевић и свештенослужитељ при Храму Светог Нектарија Егинског јереј Александар Филиповић. Славећи јубилеј, запослени у Дому здравља Ваљево изразили су благодарје свима који подржавају њихов рад у виду захвалница које су уручене на свечаној академији. За дугогодишњу и плодоносну сарадњу, признања су додељена Владики Исихију и Храму Покрова Пресвете Богородице.
Детаљније у тексту Јадранке Јанковић на интернет страници Епархије ваљевске.