Представници Епархије на полагању заклетве у ваљевској касарни

Кадети 148. класе Војне академије, 15. класе Медицинског факултета ВМА, 51. класе ССВШ, слушалаца за резервне официре и војника на служењу војног рока генерације „Септембар 2023“ у 2. центру за обуку положили су заклетву у петак 22. септембра у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву. Свечаном полагању заклетве присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ липљански и […]Continue reading «Представници Епархије на полагању заклетве у ваљевској касарни»

Прослављена слава у Звечкој – Мала Госпојина

У четвртак, 21. септембра, храм у Звечкој, прославио је славу – Малу Госпојину. Празнично прослављање, започето је у навечерје празника, служењем празничног вечерњег, којим је началствовао протонамесник Слободан Илић, парох у Обреновцу. За певницом су певали свештеници, појци и чтечеви намесништва посавског. У четвртак, на дан празника, служена је Света Литургија, којом је началствовао архијерејски […]Continue reading «Прослављена слава у Звечкој – Мала Госпојина»

Уснуо у Господу ђакон Хаџи Драган Иконић

У освит великог празника Рођења Пресвете Богородице преставио се у Христу ђакон Хаџи Драган Иконић из Славковице, трудољубиви прегалац Цркве Божје у родном крају. Рођен је у смерној породици пуној вере и оданости Богу, од оца Јордана Иконића и мајке Милеве (рођ. Недић). Завршио је гимназијско образовање у Љигу, а Економски факултет у Београду. Својим […]Continue reading «Уснуо у Господу ђакон Хаџи Драган Иконић»

Наставља се Веронаука за одрасле у Рабровици

После летње паузе наставља се Веронаука за одрасле у Храму Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Рабровици у недељу 24. септембра, од 17 часова. Протонамесник Невен Лукић, старешина и један од пароха одржаће једно од предавања посвећених актуелним питањима наше вере. Добро дошли у Рабровицу!Continue reading «Наставља се Веронаука за одрасле у Рабровици»

Свако јутро Литургија у Покровској цркви и у Лелићу

Ове недеље, закључно са суботом 23. септембром, свако јутро се од 7 сати служи Света Литургија у Храму Покрова Пресвете Богородице и у манастиру Лелић. Изузетак је четвртак 21. септембар, празник Рождества Пресвете Богородице – Мала Госпојина, када ће Света Литургија у ваљевским црквама почети у 9 сати, изузев у болничкој цркви, где ће почети […]Continue reading «Свако јутро Литургија у Покровској цркви и у Лелићу»

Одржани двадесети Госпојински сусрети у Ваљеву

„Бити део Хаџи Рувим породице је, свакако, велики благослов и привилегија, изазов и част“, рекао је јереј Драган Станојевић, духовник Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“, домаћина Госпојинских сусрета који су, јубиларни, двадесети пут, одржани у суботу, 16. септембра 2023. године, у МШ „Живорад Грбић“ у Ваљеву. Поред домаћина, наступили су: Мешовити хор Храма Светог Василија […]Continue reading «Одржани двадесети Госпојински сусрети у Ваљеву»

Поклоничко путовање и летовање на Егини

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, служба за поклоничка путовања Епархије ваљевске организовала је још једно путовање светињама Егине и Евије од 1. до 13. септембра 2023. године, замишљено као поклоњење бројним црквама и манастирима, али и као летовање. Четрдесетак поклоника на челу са свештеником Славком Обрадовићем понело је најлепше утиске и духовне […]Continue reading «Поклоничко путовање и летовање на Егини»

Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац

Саопштење Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац Свети Архијерејски Синод са жаљењем и индигнацијом прати медијску кампању коју је, рециклираjући једну стару – иначе потпуно нетачну и крајње штетну – изјаву о броју српских жртава у геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима на територији НДХ, […]Continue reading «Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац»

Јубиларни Госпојински сусрети у суботу у Ваљеву

У суботу 16. септембра, Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ при Храму Покрова Пресвете Богородице биће домаћин двадесетих, јубиларних, Госпојинских сусрета у МШ „Живорад Грбић“. Поред домаћина, наступиће Омладински хор ЦЗНТК „Абрашевић“ из Ваљева, Хор Храма Светог Василија Острошког из Београда, али и Хор школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада. Милица Степановић Бабамилкић, […]Continue reading «Јубиларни Госпојински сусрети у суботу у Ваљеву»

Свако јутро Литургија у Храму Васкрсења и у Лелићу

Од уторка до суботе ове недеље, свако јутро се од 7 сати служи Света Литургија у Храму Васкрсења и у манастиру Лелић.Continue reading «Свако јутро Литургија у Храму Васкрсења и у Лелићу»