Наставници Душко Ракић и Вера Марковић о култури сећања у част Дана сећања на жртве холокауста

У Србији се 22. априла обележава Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Овај датум изабран је јер су у ноћи између 21. и 22. априла две групе, које су бројале око хиљаду заточеника, покушале пробој концентрационог логора Јасеновац у Независној држави Хрватској, највећег стратишта српског народа у […]Continue reading «Наставници Душко Ракић и Вера Марковић о култури сећања у част Дана сећања на жртве холокауста»

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Снага Христова је у крсту

Кратак дијалог Господа Христа са Јудом Искариотским у тренутку у коме, према Светом јеванђелисти Јовану, Марија сестра праведног Лазара скупоценим миром помазује ноге Спаситељу, а потоњи издајник негодује јер се „оно могло продати и дати сиромасима“, разоткрива једну врсту лицемерја коју и данас слушам од појединих који упућују примедбе Цркви, демагошки и неутемељено. Црква, наравно, […]Continue reading «Протонамесник Дарко Ђурђевић: Снага Христова је у крсту»

Данас се обележава Дан жртава холокауста, воштаницу приноси попадија Дајана Петровић

Данас се обележава Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Дан сећања на жртве геноцида обележава се у знак сећања на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у НДХ. Концентрациони логор „Јасеновац” једно је од највећих стратишта у Другом светском […]Continue reading «Данас се обележава Дан жртава холокауста, воштаницу приноси попадија Дајана Петровић»

Представљамо Васкршњи број „Покровског благовесника“

Протонамесник Бранко Чолић, уредник јединог листа у Епархији ваљевској – „Покровског благовесника“, каже да Васкршњи број обилује бројним, а актуелним текстовима посвећеним духовним дилелама и проблемима данашњице, а од којих посебно издваја текст протонамесника Слободана Алексића под називом „Коме смета Крст“, као и странице посвећене деци, односно њиховим литерарним и ликовним решењима. Наиме, расписан је […]Continue reading «Представљамо Васкршњи број „Покровског благовесника“»

Лазарева субота – слава цркве на Новом гробљу

Капела Васкрсења Праведног Лазара у суботу 24. априла прославља славу Светом Литургијом која почиње у 8 сати и приликом које ће бити уприличено резање колача и освећење жита, потврдио је за радио „Источник“ умировљени протојереј-ставрофор Верољуб Младеновић.Continue reading «Лазарева субота – слава цркве на Новом гробљу»

Јереј Милош Станојевић о Цветној недељи: Смрт пролазна али потребна за наше спасење!

Јереј Милош Станојевић, парох стубленичко-паљувски, говорећи о особеностима шесте недеље поста – Цветне, каже да су Лазарева Субота и Цвети изузети из ње, те да се у петак завршава Света Четрдесетница, а затим почиње Страсна недеља. „Лазарева субота је празник који нам потврђује да је смрт пролазна, али и неопходна за наше спасење“, истиче саговорник […]Continue reading «Јереј Милош Станојевић о Цветној недељи: Смрт пролазна али потребна за наше спасење!»

Протонамесник Александар Вучај о крштењу: Велика благодат, али велика и одговорност!

Услед неповољне здравствене ситуације проузроковане вирусом корона и забране окупљања у Ваљеву, циклус трибина „Православље и млади“ наставља се путем интернета уз сарадњу са локалном ТВ „Марш“ и радијом „Источник“ Епархије ваљевске, а у организацији ЦО Ваљево – Храма Васкрсења Христовог. Уредник трибина које се пуних дванаест година реализују, јереј Дејан Трипковић, каже да ће […]Continue reading «Протонамесник Александар Вучај о крштењу: Велика благодат, али велика и одговорност!»

Осврт на први број „Православља“ и представљање новог броја

Епископ шабачки и администратор ваљевски г. Лаврентије имао је прворазредну улогу када је са више београдских интелектуалаца покренуо излажење часописа „Православље“, листа Српске Патријаршије, чији се први примерак појавио 15. априла далеке 1967. године. Лист је забрањиван два пута, бележио је све што се дешавало у Српској цркви, извештавао о прогону и затварању појединих Епископа, […]Continue reading «Осврт на први број „Православља“ и представљање новог броја»

Протонамесник Филип Јаковљевић: Христос нас увек разуме!

Иако су свакодневно били уз Господа Христа и слушали Његову реч, апостоли нису у потпуности схватали Његову мисију. Зато им Он предочава да ће Га ухапсити, предати незнабошцима, да ће бити осуђен, мучен и убијен, а напослетку васкрснути. И поред тога, они су се саблазнили, јер су у старозаветним пророштвима о месији замишљали земаљског цара, […]Continue reading «Протонамесник Филип Јаковљевић: Христос нас увек разуме!»

Уснуо у Господу архимандрит Данило (Јокић) игуман манастира Плужац

На празник Светог Јована Лествичника, 12. априла 2021. године своје безмало пола века дуго земаљско служење Господу завршио је архимандрит Данило (Јокић), игуман манастира Светог цара Константина и царице Јелене у Плушцу од оснивања обитељи. Рођен је 20. априла 1952. године у селу Клење код Шапца, као десето дете благочестивих хришћана Младена и Росе Јокић, […]Continue reading «Уснуо у Господу архимандрит Данило (Јокић) игуман манастира Плужац»